Nieuws Financiën

Kijk Brexit-webinar van De Ondernemer terug

Directe nadelen voor MKB’ers, investeringen die onder druk staan, maar ook nieuwe kansen voor ondernemers komen aan bod tijdens het Brexit-webinar dat je hier kunt terugkijken. “Ondernemers zullen druk gaan zetten op de politiek om snel duidelijkheid te verschaffen.”

Henk van den Einden 5 juli 2016

Brexit de ondernemer

ABN AMRO-econoom Nico Klene en ondernemer/adviseur/blogger Fred Rutgers zien tijdens het Brexit-webinar van De Ondernemer en Ondernemerstraining positieve en negatieve kanten aan de keuze van de Britten om de EU te verlaten. Klene zegt dat in principe elke sector kan profiteren van de Brexit. Wat de effecten nu zijn, is nog niet duidelijk.

Producten duurder

Volgens Klene bestaat de mogelijkheid dat ondernemers bijvoorbeeld investeringen uitstellen tot er meer duidelijkheid is. Daarnaast is er onzekerheid over de Engelse pond die onder druk staat: Nederlandse producten worden duurder in het Verenigd Koninkrijk en Britse producten worden voor ons goedkoper.

Webinar-kijker Wouter van der Kley liet direct van zich horen. Hij kent een MKB-ondernemer die factureert in ponden. “Dat heeft dus direct effect.”

Negatieve impact

Tijdens het webinar reageren kijkers op de stelling ‘Verwacht je een negatieve impact op de export naar het VK? 73 procent stemde ‘ja’. Fred Rutgers relativeert. Volgens hem moeten ondernemers niet in paniek raken. “We moeten het effect niet overdrijven. Het gros van de MKB’ers importeert of exporteert niet naar het Verenigd Koninkrijk.”

Rutgers verwacht wel dat ondernemers de politiek zullen aanspreken. “Ondernemers zullen druk gaan zetten op de politiek om snel duidelijkheid te verschaffen.”

Niet verkrampen

Rutgers heeft alle vertrouwen in Nederlandse ondernemers. Hij ziet mogelijkheden. “Overal waar roering is in de markt, ontstaan kansen voor ondernemers.” Webinar-kijker Jasper Kol sluit daarop aan door te stellen dat het aankomt op creativiteit. “We moeten niet verkrampen.”

Gerelateerde artikelen:

Ondernemers redders van Europa

Laat de Brexit niet het nieuwe excuus worden

Is Amsterdam wel klaar voor Brexpats?

Brexit gaat pijn doen aan Nederlandse bedrijven