Nieuws Financiën

Klein en dik heeft minst te besteden

Maatschappelijk succes is mede afhankelijk van gewicht en lengte, meldt de Volkskrant.

Margreet Vermeulen 9 maart 2016

Dik Geld

Klein en dik? Slecht nieuws voor uw portemonnee. Korte mannen verdienen minder dan lange mannen. Bij de vrouwen hebben de zwaardere dames minder te besteden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter dat vandaag wordt gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). Een paar kilo's of centimeters kunnen zomaar een strop opleveren van bijna 2.000 euro op jaarbasis.

De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van 120 duizend Britse mannen en vrouwen. Ze zagen dat lange mannen - ook nog eens in het bezit van veel genen die met lengte geassocieerd worden - meer geld verdienen dan korte mannen met een vergelijkbare afkomst en intelligentie. Een verschil van 7,3 centimeter leverde de langste man gemiddeld 2.000 euro per jaar op. Bij vrouwen is lengte minder belangrijk, maar gewicht des te meer. Vrouwen die genetische aanleg hebben om dik te worden en 6,3 kilo meer wegen dan vrouwen van dezelfde afkomst en intelligentie, verdienen gemiddeld 2.000 euro minder per jaar. Mogelijk worden mannen en vrouwen die niet aan het schoonheidsideaal voldoen bij sollicitaties gediscrimineerd of hebben ze een lager zelfbeeld. Daarover doet de studie geen uitspraak.

Psycholoog en SCP-onderzoeker Cretien van Campen vindt dat het Britse onderzoek indrukwekkend qua omvang. Of nu spijkerhard is aangetoond dat een kort en dik lijf gemiddeld genomen tot een lager loon leidt, betwijfelt hij. "Genetische aanleg interacteert met de fysieke en sociale omgeving gedurende de levensloop."

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.