Nieuws Financiën

Sterrenrestaurant Kaagjesland Smaakt gaat sluiten

Het met een Michelinster bekroonde restaurant Kaagjesland Smaakt sluit de deuren. Op 1 januari stoppen Carla en Rien Achterberg met hun restaurant, zo schrijft het AD.

Pieter van Vliet 6 oktober 2016

Wijn 1065 1

"Na veertig jaar horeca, waarvan tien jaar bij Hilton International, tien jaar in restaurant The Green Apple in Houten en twintig jaar hier in Reeuwijk, vinden we het tijd voor iets anders. 2017 wordt een jaar van bezinning. Daarna kijken we wel wat op ons pad komt. We zijn nog veel te jong om helemaal niets te doen en vinden nog heel veel dingen leuk om te doen zolang het met eten en drinken te maken heeft'', vertelt Carla Achterberg.

WeemoedHet pand wordt verkocht en krijgt een woonbestemming. Dat staat vast. "Daarvoor is de vergunning aangevraagd. Met weemoed nemen we afscheid van deze mooie plek'', aldus Achterberg.

Het culinair succesvolle echtpaar heeft nog wel geprobeerd om opvolgers voor het restaurant te vinden, maar dat is niet gelukt. "De Nederlandse banken en de horeca zijn niet zo'n goede combinatie. Ze vinden het algauw te risicovol. Vandaar dat heden ten dage alleen nog gefinancierd wordt op basis van een derde eigen vermogen, een derde crowdfunding en een derde financiering van een bank.''

AfscheidPatron-cuisinier Rien Achterberg (58) en chef-kok Eelke Hilhorst maken nog tot de jaarwisseling met hun team de gerechten. Gastvrouw en sommelier Carla Achterberg (52) zorgt tot die tijd voor de bediening en geeft deskundig advies over bijpassende wijn. Daarna gaat Kaagjesland Smaakt voorgoed dicht.

Met het afscheid van Kaagjesland Smaakt verdwijnt een van de twee restaurants met een Michelinster van het Groene Hart. De Burgemeester in Linschoten blijft dan als enige over. Kaagjesland Smaakt ontving in 2012 voor het eerst de Michelinster. Restaurant De Burgemeester was in 2010 het eerste restaurant - sinds 1967 - in het Groene Hart dat een Michelinster bemachtigde en mag daar nog altijd mee pronken.

SuperhoogKaagjesland Smaakt is volgens de bezoekers van de online restaurantgids Iens zelfs het beste restaurant van het Groene Hart. Het restaurant met een Franse keuken staat op de 26ste plaats van beste restaurants van Nederland met rapportcijfer 9,0. "Superhoog'', zo reageert de trotse eigenaresse. "Het leuke is dat deze beoordeling door de gasten gegeven wordt. Zij geven ons zo'n hoog cijfer. We zijn er trots op dat we met onze medewerkers en in het bijzonder chef Eelke Hilhorst de culinaire top hebben bereikt.''

Overzicht: Volledige lijst Michelinsterren 2017