Advertorial van Harborn

Advertorial Innovatie

5 ondernemerslessen van Wieske Volker van Wiezewasjes: ‘Ik vertrouw volledig op mijn team’

Harborn-CEO Jeroen Soeterbroek leert graag van andere ondernemers. Voor De Ondernemer sprak hij met Wieske Volker, die sieradenmerk Wiezewasjes oprichtte. Ze registreerde de bedrijfsnaam nog voordat er een bedrijf stond of zelfs maar een plan lag. Toch leert Soeterbroek er vijf inspirerende ondernemerslessen van.

Branded content 3 september 2023

2interviewfotoliggend

Wiezewasjes ontwerpt ‘hebberigmakend’ mooie sieraden, die zowel online als in de eigen winkel in Den Haag verkrijgbaar zijn. Het zijn bewust geen ‘beige beachy vibes’, maar juist sieraden met een donkere look vol eigenheid. De aanpak van onderneemster Wieske Volker is eerlijk, open en vol lef. Dat bewijst vooral de start van haar bedrijf, toen ze de bedrijfsnaam bedacht. Ze vertelt enthousiast: ,,Terwijl we in het donker naar de maan keken, kwam mijn vriend met Wiezewasjes. Ik wist nog niet wat ik ging doen, maar dát zou de naam van mijn bedrijf worden.”

Ondernemersles 1: maakt het je enthousiast? Waag dan de gok!

Dat Volker een sieradenmerk zou beginnen lag bepaald niet voor de hand. Ze legt uit: ,,Ik had altijd bijbaantjes in de horeca en in kledingwinkels. Ik was wel goed met in verkopen en met mensen, maar had ook een angststoornis.” Ondertussen had ze vaak wel ideeën over hoe het beter kon.

Toen ze een beurs in Frankrijk bezocht ontdekte ze sieraden. ,,Die waren klein, dus daar kon ik op mijn studentenkamer mee starten. Bovendien wilde ik iets duurzaams doen, dus met echt zilver. Al wist ik ook nog niet goed wat ik wilde, dus deed ik er eerst ook biologische thee en meer bij.”

Ze bouwde zelf een website en begon te adverteren. Ze investeerde al het geld dat ze kon missen en nam binnen een paar maanden haar eerste medewerkers aan. ,,Ik ga voor ‘alles of niets’, omdat ik het graag goed wil doen. Dat leerde ik van mijn vader, die een bedrijf had in machines voor metaalbewerking.”

Inspirerende ondernemers om lessen van te leren: daar is oprichter Jeroen Soeterbroek van Harborn naar op zoek. Hij interviewt collega-ondernemers over wat hen succesvol maakt. Het brein achter de pontons van de Red Bull Air Race: vijf ondernemerslessen van Marko van Es

Ondernemersles 2: laat ook je kwetsbare kant zien

Soeterbroek en Volker begrijpen elkaar als het gaat om de kwetsbare kant van ondernemen. Volker vertelt: ,,Ik vind het heel belangrijk om mijn onzekerheid te laten zien. Het is niet allemaal makkelijk. Vooral HR, financiën en confronterende gesprekken vind ik lastig. Ondernemen is ook vooral heel veel gedoe.” Ze probeert daarom open te zijn over haar kwetsbare kanten, en ondersteuning te zoeken waar ze dat nodig heeft.

,,Als ik ergens over twijfel weet ik eigenlijk al dat ik het niet moet doen,” licht ze toe. ,,Maar ik was ook ooit eens tegen een roze bloem bij een sieraad op de foto. We deden het toch en dat werd het bestverkopende item. Dus soms moet je het ook gewoon loslaten.”

Ondernemersles 3: wees eerlijk over wat je niet weet

Harborn bouwde voor Wiezewasjes een nieuwe webshop, in de kenmerkende donkere kleuren en met unieke illustraties. Dat was een bewuste keuze, omdat Volker graag eerlijk is over wat ze niet weet. En dat gold bijvoorbeeld voor het ontwerpen en bouwen van de webwinkel. Ze vertelt: ,,Dan moet je ineens gaan denken over hoe een button eruit moet zien. Moet die vierkant zijn, of juist afgerond zijn? Moet een knop doorzichtig zijn of niet? Wat is de kleur? Zoveel vragen, over één knopje. Dat was een proces waar Harborn super goed mee heeft geholpen.”

Ondernemersles 4: verkoop jouw verhaal

Volker benadrukt het belang om een verhaal te verkopen, in plaats van ‘zomaar sieraden’ of andere producten. Ze legt uit: ,,Sieraden gaan bijvoorbeeld goed samen met sterrenbeelden. Dat werkt heel goed, omdat het zelfs heel leuk is om te vertellen als iemand er niet per sé in gelooft.” Bij Wiezewasjes staan de verhalen centraal, als onderscheidend vermogen ten opzichte van andere merken. ,,Sommige stenen bestaan al honderdduizend jaar, en dat belandt dan in een ring. Ik wil dat verhaal erbij verkopen, bijvoorbeeld als mensen een verlovingsring komen uitzoeken. Ons verhaal wordt dan onderdeel van hun verhaal. Dat blijft iets heel bijzonders.”

Inspirerende ondernemers om lessen van te leren: daar is oprichter Jeroen Soeterbroek van Harborn naar op zoek. Hij interviewt collega-ondernemers over wat hen succesvol maakt. Eindeloos zoeken naar de beste kwaliteit: vijf ondernemerslessen om steeds weer gemotiveerd te blijven

Ondernemersles 5: verzamel de juiste mensen om je heen

Ondernemen kun je uiteindelijk niet alleen, vindt Volker. Ze is daarom ontzettend blij met iedereen om haar heen: ,,Ik heb echt leuke mensen om me heen, dat is gewoon zo,” vertelt ze lachend. ,,Die mensen verzamel ik op gevoel. En ik heb ontdekt dat ik anderen graag in het diepe gooi. Dat klinkt onaardig, maar het komt voort uit het vertrouwen dat ik in hen voel. Natuurlijk zullen zij ook fouten maken, maar daar leren ze vervolgens het meeste van.”

Volker concludeert dat de juiste mensen om je heen misschien wel het belangrijkste zijn om succesvol te ondernemen. ,,Ik vertrouw volledig op mijn team. Dat voelt heel warm en fijn, en ik denk dat onze klanten dat vervolgens ook weer voelen. En ons daarom zo waarderen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Harborn en Wiezewasjes.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws