Aangeboden door ING Nederland

Branded Content Duurzaamheid

Duurzame trainingscampus voor Team Sunweb

Team Sunweb is uiterst succesvol in de wielrennerij en wil dat ook in de toekomst blijven. Vandaar dat het een trainingscampus bouwde in Sittard, waar jonge talenten hun ambities kunnen waarmaken. Bouwbedrijf Earth & Eternity realiseerde het duurzame complex.

De Ondernemer 23 augustus 2019

SUNWEB nieuw trainingskamp ing duurzaam

“De telefoon ging: of we over de bouw van een sportcomplex wilden nadenken”, vertelt directeur Kees Tempelaars van Earth & Eternity. “Dat het om Team Sunweb ging wist ik niet. Wel dat de lat hoog lag vanwege de torenhoge ambities van Sittard om dé topsportgemeente van Nederland te worden. Onze specialiteit is duurzaam vastgoed ontwikkelen en de campus in Sittard is daar een voorbeeld van.” Dit is het Keep Challenging Center (KCC), op een steenworp afstand van het Tom Dumoulin Bikepark.

Inmiddels trainen er zo’n 25 renners van de beloften- en vrouwenploeg van Team Sunweb. Samen met hun begeleiders wonen ze verdeeld over 28 appartementen.

De campus past binnen een brede filosofie over het wielrennen, vertelt Marko Hartmann. Hij was als projectmanager van Team Sunweb nauw bij de bouw betrokken. “We hebben met een schuin oog naar het voetbal gekeken. Topclubs als Ajax en PSV hebben centrale trainingsfaciliteiten, wat de teamspirit en topprestaties ten goede komt. Zo vergroot je de kracht van het team. Het gaat erom onze renners op te leiden voor een carrière als wielerprof.”

Lees ook: Breeze: het eerste energieneutrale hotel ter wereld

De lijst met duurzame voorzieningen op het Keep Challenging Center is lang. Kees Tempelaars: “Om te beginnen wordt er geen gebruikgemaakt van gas. Het hele complex is all electric en de elektriciteit wekken we op met zonnepanelen op de woningen. Dankzij drielaagsglas is het gebouw ook nog eens ongelooflijk goed geïsoleerd.” Ook prettig is dat de woningen onderhoudsarm zijn. Maar het meest enthousiast is hij over de bakstenen buitenmuren. “Dankzij een gepatenteerd stapelsysteem kun je de stenen opnieuw gebruiken als het gebouw niet meer voldoet. Dan blijf je dus niet zitten met bouwafval.”

Lees ook: Familiebedrijf Hesselink investeert in duurzaamheid: 'Ik vind dat we onze slogan moeten waarmaken'

Hartmann adviseert duurzame ondernemers selectief te zijn. “Zoek de juiste partners als je gaat verduurzamen, partijen die de laatste kennis in huis hebben en je wensen helemaal snappen. En die net zo nieuwsgierig zijn als jij, zodat ze met innovatieve en betaalbare oplossingen komen.” Tempelaars vult aan: “Mijn tip aan ondernemers is dat verduurzamen iets is wat je moet dóén. Dan zul je merken dat je makkelijker andere partijen meekrijgt, omdat ook voor hen verduurzamen een prioriteit is. Gemeenten, financiers en gebruikers waarderen het dat je innovatief en met oog voor de toekomst bezig bent. Dat kan helpen bij de financiering, vergunningaanvragen en het zorgt ook voor nieuwe klanten. Wij kwamen voor de campus terecht bij ING Groenbank, die ons een lening met rentekorting verstrekte. Een mooie ondersteuning van duurzame projecten.”

Het Keep Challenging Center moet een echte kweekvijver worden, zegt Hartmann. “Het is niet zo dat wij vandaag of morgen als Team Sunweb per se de beste wielerploeg willen zijn. We kijken naar de lange termijn en bouwen continu aan het team. Zo creëren we een stabiel platform, waar renners kunnen groeien. Daar past duurzaamheid ook bij.”

Op de duurzame tour

Ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Met behulp van innovatieve oplossingen leveren ze een bijdrage aan het verbeteren van onze leefomgeving. Omdat ze dit zelf belangrijk vinden, maar ook omdat hun klant dit verlangt.

Hoe je ook verduurzaamt, het kost altijd geld. Je investeert nu eenmaal in een oplossing die zich pas over enkele jaren terugverdient. ING stelt ondernemers in staat om hun duurzame ambities waar te maken. Met een passende financiering en met advies op maat.

Waar we kunnen, maken we graag het verschil. Samen met onze klanten. Wie zijn dat, die ondernemers die verduurzamen? Hoe doen ze dat en wat komt er op hun pad?
Vier ING-reporters gaan 'Op de duurzame tour' en ontdekken hoe ondernemers zich voorbereiden op de toekomst. Hoe word je duurzamer? En is verduurzamen duur?

Een tour langs ondernemers die hun bedrijf future proof maken. Met financiering van ING.