Nieuws Duurzaamheid

Twentse ondernemers de dupe van 'vol' stroomnet: ‘Klanten krijgen geen nieuwe aansluiting meer’

Nieuwe klanten van Enexis komen in grote delen van Overijssel per direct het stroomnet niet meer op. De reden: het elektriciteitsnet in deze regio loopt vol. Vooral ondernemers worden getroffen, Enexis probeert de problemen bij huishoudens weg te houden. „We balen hier enorm van.”

Joost Dijkgraaf (AD) 15 juni 2023

Verduurzaming twente stroomnet enexis stroomstop

De stroomstop voor nieuwe aansluitingen en uitbreidingen gaat per direct gelden in 19 van de 25 gemeenten binnen Overijssel. Foto: Getty Images

De stroomstop voor nieuwe aansluitingen en uitbreidingen gaat per direct gelden in 19 van de 25 gemeenten binnen Overijssel. Om welke gemeenten het exact gaat, wil Enexis nog niet prijsgeven. „We vinden het niet netjes dat via de krant te communiceren”, aldus woordvoerder Tim van Ham in het AD. De netbeheerder geeft begin volgende week een kaartje vrij met de precieze locaties.

Lees ook: Bakker Johan Pater (Amarant) wil van gas af, maar er is onvoldoende stroom

Geen golf, maar tsunami

De problemen op het stroomnet zijn niet helemaal nieuw. Door de energiecrisis zijn veel mensen versneld overgestapt van gas naar elektriciteit en ook het aantal elektrische auto’s neemt bijvoorbeeld snel toe. Het stroomnet raakt daardoor overvol. Van Ham: „Het gaat supersnel nu, nog sneller dan we hadden verwacht. We hadden een golf verwacht, maar het werd een tsunami”.

Het is volgens Enexis niet zo dat er onvoldoende stroom is, het kan alleen niet over het net. Op veel plekken liggen nog te dunne kabels voor de grote hoeveelheid aan stroom. De ‘file’ wordt daardoor te groot. De netbeheerder zet daarom een slot op nieuwe aanvragen van bedrijven, en uitbreidingen bij bestaande bedrijven. Dat gaat om zaken die een aansluiting van 3 x 80 ampère of meer hebben.

"Het gaat supersnel nu, nog sneller dan we hadden verwacht. We hadden een golf verwacht, maar het werd een tsunami"

Tim van Ham, Enexis

In de praktijk komt dat zeker niet alleen neer op de grote industrie, maar ook om ondernemingen als hotels, supermarkten en zelfs aansluitingen voor sportclubs. Zij moeten een streep zetten door hun plannen of genoegen nemen met aansluitingen met een kleinere capaciteit. Ook creatieve oplossingen als het gebruik van noodaggregaten is een optie. „Wij snappen echt dat dit mega veel impact heeft”, zegt Van Ham. „We willen het ook niet afdoen als: pech gehad. Wij balen er ook enorm zijn, we zijn netbeheerder geworden om klanten aan te sluiten.”

Lees ook: Verduurzaming bakker Rein stokt door druk op stroomnet: 'Bij volgende overtreding geen stroom meer'

Ondernemers komen op wachtlijst terecht

Nieuwe woningen en bijvoorbeeld kapperszaken kunnen nog wel gewoon aangesloten worden, belooft de Enexis-man. „We doen er alles aan om deze problematiek bij huishoudens weg te houden. Voor woningbouw houden we ruimte bijvoorbeeld in onze modellen. Daarom moeten we nu wel tegen een aantal bedrijven zeggen in Overijssel: helaas, het kan nu even niet.”

Ondernemers die op de stroomstop stuiten, komen op een wachtlijst terecht. In deze regio is die lijst nog minimaal, op andere plekken in Nederland loopt het aantal al op tot tweeduizend bedrijven. Volgens de Enexis-woordvoerder is het even niet anders. „Dit jaar groeien we 2 gigawatt in capaciteit, dat is ongeveer 15 procent van ons hele net. We breiden dus al enorm uit. Sneller kan eigenlijk niet.”

Lees ook: Deze ondernemer wil zijn wagenpark verduurzamen maar het stroomnet zit vol

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws