Nieuws Innovatie

Multinational Garmin ziet brood in Alphabeats: met muziek hersenen trainen

Daar zit muziek in, moeten ze bij technologiebedrijf Garmin gedacht hebben toen ze in aanraking kwamen met het Eindhovense Alphabeats. Garmin en Alphabeats gaan samen onderzoeken hoe ze topsporters in een flow kunnen krijgen.

Merlijn van Dijk (ED) 9 januari 2023

Alphabeats garmin muziek

De twee oprichters van Alphabeats, Han Dirkx (links) en Jur Vellema. Foto: Kees Martens/DCI Media.

Dankzij de Eindhovense technologie van Alphabeats kunnen topsporters beter in een flow komen, stelt de startup. Een flow? Dat is een opperste staat van concentratie, waarbij sporters allerlei afleidingen negeren. Alphabeats helpt door breintraining te geven via muziek.

Later wat meer over hoe dat werkt. Eerst de samenwerking. Die kondigden Alphabeats en Garmin aan op de technologiebeurs CES in Amerika. Garmin is een Amerikaanse multinational die vooral bekend is als producent van slimme horloges die allerlei zaken meten zoals hartritme, stress en slaapkwaliteit. En als sponsor van wielerploegen.

Verbinding tussen geest en lichaam

De samenwerking betreft een onderzoek waarbij ook de universiteit van Tilburg en professionele sportclubs uit Brabant betrokken zijn, meldt Alphabeats. Welke clubs maakte het bedrijf niet bekend.

Lees ook: Ondanks wereldwijde crises haalden Europese tech-startups in 2022 ruim 100 miljard euro op

Halverwege januari start het onderzoek. ,,Een aantal topsporters krijgt een tracker van Garmin om”, legt medeoprichter van Alphabeats Han Dirkx uit in het ED. ,,Daarmee kunnen we het stressniveau van de sporters meten. Dat geeft ons inzicht in wat het resultaat is van onze training.”

Hersengolven en muziek

Die training van Alphabeats werkt ongeveer zo: sporters doen een speciale hoofdband om die hersengolven meet. Ze zetten hun favoriete muziek op. Hoe heftiger de hersengolven, hoe gestrester het gemoed van de sporter. De software van Alphabeats verandert iets subtiels aan de muziek. Wat die verandering precies inhoudt, zegt het bedrijf niet. Maar het is een verandering die de luisteraar alleen onbewust opmerkt.

Lees ook: Met een knisperende cilinder van Urenco hebben één miljoen huishoudens een jaar kernenergie

'Als atleten hun geest beheersen, beheersen ze hun prestaties'

De hersenen van de sporter reageren daarop. Op het moment dat de sporter rustige hersengolven aanmaakt, keert de muziek terug naar zijn normale en prettige staat. Het is een soort beloning voor de ontspanning. Zo leert de luisteraar zichzelf te kalmeren. Het is een proces van belonen en straffen dat onbewust plaatsvindt. Neurofeedback, heet dat.

,,Als atleten hun geest beheersen, beheersen ze hun prestaties”, aldus Dirkx. ,,We worden niet geboren met mentale topprestaties. Dat is iets waar we voor trainen.” Hij zegt ‘ongelofelijk enthousiast’ te zijn over het feit dat Alphabeats zijn trainingssysteem aan kan vullen met draagbare technologie van Garmin.

De Eindhovense startup wil de data van Garmin en het onderzoek van de universiteit van Tilburg gebruiken om de neurofeedback-training via muziek wetenschappelijk te valideren. Dirkx: ,,We willen aantonen dat het werkt en op welke manier het werkt.”

"We worden niet geboren met mentale toppresta­ties. Dat is iets waar we voor trainen"

Han Dirkx, Alphabeats

Philips

Halverwege vorig jaar haalde Alphabeats anderhalf miljoen euro aan groeigeld op. Een deel van dat geld kwam van een techfonds dat onder meer door ASML en Philips werd gespekt. De technologie die Alphabeats gebruikt, werd ooit ontwikkeld door Philips.

Op de CES maakte Alphabeats uit Eindhoven een samenwerking met Garmin bekend. Op de foto vlnr: Jur Vellema en Han Dirkx van Alphabeats, Andy Beckman (Garmin) en Constantijn van Oranje. Foto: Alphabeats.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws