Nieuws Groei

Armeens-Friese ondernemer laat succes kaassticks niet stoppen door corona

De Armeense kaassticks van Che Chil begonnen nét aan te slaan bij de horeca toen corona een rem zette op de groei van het jonge Leeuwarder foodbedrijf. Ondernemer Ando Arakelov, die toch al van plan was om zich na introductie via de horeca ook rechtstreeks op de consumentenmarkt te richten, grijpt de crisis als kans om vol in te zetten op retail en online verkoop.

Van onze redactie 27 januari 2021

Ando Arakelov Che Chil startup

Ondernemer Ando Arakelov verovert ons land vanuit zijn fabriek in Friesland.

Aan ideeën en inzet geen gebrek bij de Armeens-Friese ondernemer Ando Arakelov. Hij denkt in mogelijkheden en is ervan overtuigd dat hij sterker uit de crisis kan komen. Alleen: hoe kom je aan geld als je een jong bedrijf bent en je inkomsten bijna volledig wegvallen door de horecasluiting?

Goed netwerk zeker nu cruciaal

,,In tijden als deze blijkt hoe cruciaal een goed netwerk is, zeker als het gaat om financiering'', vertelt de ondernemer. ,,Soms is de bank niet toereikend en mijn oriënterende lijntjes met partijen als Flinc, Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM), de NOM en Ybusiness kwamen nu goed van pas. Toen ik contact opnam met de FOM over de nieuwe overbruggingsregeling, kenden ze mij en mijn bedrijf al. Zodra bleek dat ik aan de criteria voldeed, kon ik snel beschikken over geld vanuit het Ondernemersimpuls Fryslân.''

Arakelov: ,,Natuurlijk wil je liever geen extra leningen als ondernemer, maar ik zie ook hoe belangrijk het is om juist nu in te zetten op marktverbreding. Dat ik eerst alleen zaken deed met horeca, is te risicovol gebleken. Bovendien had ik vóór corona al ontdekt dat productvariatie belangrijk is.''

Consument heeft graag iets te kiezen

,,De gerookte kaassticks die wij produceren zijn een unieke snack, maar hoe lekker ze ook zijn en hoe leuk men het zelf pellen van de stengels ook vindt: mensen hebben graag iets te kiezen. Naast onze classic-variant werken we daarom volop aan kaassticks die zijn verrijkt met chili, pesto, ui of kruiden. Bovendien gaan we deze ook in meer gangbare borrelblokjes aanbieden.''

''Zonder vaste medewerkers op de loonlijst – ik werk gelukkig alleen nog met zelfstandige krachten op afroepbasis – kan ik voluit investeren in mijn bedrijf''

Ando Arakelov, Che Chil

Ondernemersimpuls Fryslân

Bij de FOM zijn ze goed te spreken over aanpakmentaliteit van de Armeens-Friese ondernemer. ,,We kenden het bedrijf al langer en Ando’s bevlogenheid maakte indruk'', vertelt Diederik Jongema van de FOM. ,,Arakelov klopte in dit geval zelf al bij ons aan, omdat hij was geïnformeerd over deze nieuwe regeling. Niet elke ondernemer is zo goed op te hoogte van het financieringslandschap, al houden we omgekeerd de vinger zo goed mogelijk aan de pols. Het was dan ook op basis van signalen uit het Friese micro- en kleinbedrijf dat wij als FOM, Ynbusiness en provincie Fryslân in het ontstane financieringsgat zijn gesprongen met Ondernemersimpuls Fryslân.''

Tijdelijke regeling voor Friese ondernemers in coronatijd

De tijdelijke regeling – die eerst tot eind 2020 liep – is net verlengd, omdat de onzekerheid rondom de corona-ontwikkelingen voortduurt. Arakelov is zijn lening al doelgericht aan het inzetten. ,,Zonder vaste medewerkers op de loonlijst – ik werk gelukkig alleen nog met zelfstandige krachten op afroepbasis – kan ik voluit investeren in mijn bedrijf. De website wordt nu compleet vernieuwd om op korte termijn producten online te kunnen verkopen en ik heb nieuwe ingangen bij de retail.''

,,Verder investeren we in certificering en ontwikkelen we nieuwe verpakkingen die beter aansluiten bij supermarkten en consumenten die rechtstreeks bestellen. Ook breiden we onze machines uit, zodat we de kaas – die we afnemen van onze partner Friesland Campina – in ons unieke rookproces ook op nieuwe manieren kunnen verwerken, tot verschillende varianten in smaak en vorm.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.