Nieuws Groei

Cultheld Eredivisie runt nu bedrijf met 45 bussen en 200 werknemers

Hij was jarenlang een cultheld van FC Twente, speelde nog een blauwe maandag bij Heracles en heeft nu een eigen busonderneming en voetbalclub in Burkina Faso. Vorige week was Rahim (38) even terug in het Twentse land en vertelde tegen Tubantia over zijn business met 45 bussen en 200 werknemers.

Leon ten Voorde | Arjan Kremer 5 maart 2018

Rahim ouedraogo fc twente heracles bedrijf

Na al die jaren is één ding hetzelfde gebleven: die stralende, uitbundige lach, als eeuwige metgezel op al zijn reizen, zit nog steeds in z'n gezicht gebeiteld. Acht jaar na zijn vertrek uit Nederland is Rahim nog onmiskenbaar Rahim. Als hij de hotellobby binnen komt lopen, zie je direct de voetballer van weleer. Geen spatje veranderd. "Alleen wat jaartjes ouder", zegt hij in keurig Nederlands.

Lees ook: Demy de Zeeuw scoort met BALR 10 miljoen omzet, maar geen cent naar traditionele marketing

Bussen uit China

22 jaar na zijn aankomst als jochie van 16 in Enschede is Rahim zakenman en clubeigenaar tegelijk. "Burkina Faso is een arm land, maar ik kan me heel goed redden", zegt de vader van vier zoons. Rahim dankt zijn bevoorrechte positie aan een investering die hij deed nadat hij in 2010 terugkeerde naar zijn vaderland.

"Als voetballer heb je veel voordelen en ik wilde echt iets gaan doen voor de mensen in Burkina. Het vervoer bij ons is heel erg slecht geregeld, de meeste mensen kunnen geen auto betalen. En als je geluk hebt gaat er een keer in de drie dagen een trein. Daarom heb ik met behulp van wat sponsoren van Emmen vijf bussen uit China gekocht om een dagelijkse buslijn op te starten tussen de hoofdstad Ouagadougou en de tweede stad van het land, Bobo-Dioulasso. Dat is een afstand van 365 kilometer."

Oud-voetballers

Inmiddels heeft Rahim 45 bussen en 200 werknemers in dienst. "Dat zijn bijna allemaal oud-voetballers", aldus Rahim. "Ik heb ook nog een buslijn voor de arbeiders uit de hoofdstad die in de goudmijnen werken."

Naast zijn busonderneming bestiert Rahim zijn eigen voetbalclub, Rahimo FC. Rahim is eigenaar, financier en voorzitter. "Het eerste elftal is vorig jaar gepromoveerd naar de eredivisie, maar het belangrijkste is de jeugdacademie", zegt Rahim. "Daarvoor heb ik de club opgericht. Ik heb als arm kind uit Burkina het geluk gehad dat ik in Europa prof ben geworden en dat geluk gun ik de kinderen van nu ook. Ook al lukt het maar één voetballertje om door te breken, dan is mijn missie al geslaagd. Ik wil de kinderen laten dromen."

https://www.youtube.com/watch?v=Bl-xw1efZtc

Internaat

Zijn voetbalacademie telt 45 voetballertjes, die allemaal in een internaat wonen, waar ze ook onderwijs krijgen. "We hebben vier leraren in vaste dienst, en scouten in het hele land."

Alsof hij het nog niet druk genoeg heeft, heeft Rahim nog een grote wens. "Ik wil voorzitter van de voetbalbond van Burkina Faso worden. Ik was er bij de laatste verkiezingen dichtbij, maar door een procedurefout ging het mis. De volgende keer probeer ik het weer." Een bulderende lach. "Als George Weah president kan worden van een heel land, dan kan Rahim toch wel voorzitter van de voetbalbond worden?"

Talenten

Rahim komt net uit Amsterdam, waar hij met zijn zaakwaarnemer Rob Groener een van de grootste talenten uit zijn vaderland Burkina Faso heeft ondergebracht bij Ajax. "Een spits van 17. Of ik hem niet bij FC Twente had kunnen aanbevelen? Helaas. Hij is geen speler uit de EU, en dan kan Twente het niet betalen", zegt hij. "Toen ik nog bij Twente speelde, heb ik Bertrand Traoré (ex-Ajax en nu Lyon, red.) aangeboden, maar ze vonden hem te duur. Hij is toen naar Chelsea gegaan."

Erik ten Hag

In Amsterdam heeft hij kunnen bijpraten met zijn oud-ploeggenoot bij Twente, Erik ten Hag. "Bij Ajax zit Aron Winter in de staf, een oud-speler van Inter en het Nederlands elftal. Maar Erik, een oud-speler van Twente, is de baas. Dat vind ik nou mooi", zegt Rahim, die ook nog even twee trainingen van Ajax meepikte.

Lees ook: Het vermogen van Robin van Persie

Op en af

Vanuit Burkina Faso volgt hij nog dagelijks de ontwikkelingen bij FC Twente. "Het gaat nu slecht, maar bij Twente is het altijd op en af gegaan." Zijn zaakwaarnemer Rob Groener heeft hij wekelijks aan de telefoon. "Daarom spreek ik ook nog een beetje Nederlands."

Cultheld

Rahim won in 2001 met FC Twente de beker en ondanks het feit dat hij in Enschede nooit een onomstreden basisspeler werd, groeide hij onder de fans uit tot een cultheld. Rahim, die vanwege zijn beruchte tackles de bijnaam het lachende scheermes had, was een vriendelijke jongeman op wie je niet snel kwaad kon worden. Later speelde hij nog voor Heracles, PEC Zwolle en Emmen.

Ik heb bijna allemaal oud-voetballers in dienst

Rahim (38), oud-voetballer en ondernemer