Nieuws Groei

Dit moet je weten als je gaat ondernemen in België

Na succes in eigen land lonkt voor Nederlandse ondernemers en bedrijven niet zelden een buitenlands avontuur. Maar hoe je op een vreemde plek voet aan de grond krijgt, verschilt nogal per land. Hen Snackers, CEO van QNH Consulting, deelt observaties, bevindingen en tips over het zakenleven in België.

Sofie Smulders | Foto: ANP 15 juni 2018

Ondernemen in Belgie 1

Snackers is de laatste nog werkzame oprichter van QNH, waar hij in 2004 mee begon. Zijn bedrijf helpt organisaties met het verbeteren en bijsturen van hun bedrijfsvoering door slimme IT-oplossingen in te zetten. Snackers werkt vanuit Amsterdam en Maastricht en zette QNH Consulting in 2006 op poten in België.

Dichtbij huis

“We zitten in Hasselt. Dat is hartstikke dichtbij de Nederlandse grens, waardoor je, bij wijze van spreken - als je in Maastricht woont - met de fiets naar je werk kan”, aldus Snackers. Het voornaamste voordeel van ondernemen in België is dat je niet om de zoveel tijd in het vliegtuig hoeft te stappen én niet te maken krijgt met taalproblematiek. Het is een redelijk makkelijk te nemen stap als je wilt internationaliseren. Snackers: “En voor projecten wissel je gemakkelijk werknemers uit. Zo zetten wij bijvoorbeeld Belgen in op projecten in Eindhoven. Dat vergroot het marktgebied.”

Lees ook: Dit moet je weten als je gaat ondernemen in Japan

Drie keer ja in België

Hoewel België naast Nederland ligt, zijn er een paar grote verschillen tussen de inwoners. “Nederlanders zijn veel directer”, vertelt Snackers. “Wij gaan op een heel andere manier de discussie aan. Ik heb geleerd dat ‘ja’ in België niet direct ‘ja’ betekent.” Hij illustreert dit met een een voorbeeld: “Vraag je: vindt u dit een mooi voorstel en het antwoord is ‘ja’, dan betekent dit zoveel als ‘ja, ik heb je gehoord’, niet: ‘ja, laten we dit gaan doen’. Dat is iets wat Nederlanders kan frustreren. Houd dus in je achterhoofd dat je drie expliciete ‘ja’s’ nodig hebt om een project te starten.”

Innovatie

Snackers is gewend aan deze manier van communiceren: “Dat zal nog wel wat tijd nodig hebben, denk ik dan. Knopen doorhakken duurt gewoon wat langer. Let er op dat je mensen die tijd en die ruimte ook geeft en niet gaat pushen, want dan stuit je snel op weerstand.” Ook op andere vlakken zijn ze in het Belgische zakenleven wat langzamer. Bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. “Zeker in het IT-domein”, zegt Snackers. “Wij zijn dan bezig met het verkennen van vernieuwende oplossingen, de Belgen kijken eerst de kat uit de boom.”

Loyaliteit

In hetzelfde rijtje past de loyaliteit, die de Belgen van nature toch wat meer hebben. Snackers: “Er wordt minder snel van leverancier gewisseld dan in Nederland. Ben je eenmaal binnen, dan is het goed”, zegt Snackers. “Ik probeer zelf voornamelijk bij de grote, internationale bedrijven binnen te komen. Daar kijken ze minder raar op dat je een Nederlander bent. Bij de kleinere partijen, heeft de Belg van om de hoek voorrang.” Wees je hiervan bewust, adviseert Snackers. Dan voorkom je dat je teveel energie in iets steekt en er niets uithaalt.

Sociale momenten

Nog een opvallend verschil: Nederlanders maken in vergelijking met hun zuiderburen meer lawaai. Snackers: “In een personeelsvergadering zitten Belgen keurig op een rijtje, waar ik in Nederland toch vooral statafels met luidruchtige mensen voor me zie.” Dat betekent overigens niet dat Belgen minder benaderbaar zijn. Snackers: “Absoluut niet. Vraag door en ze vertellen je net zoveel.” Zakenpartners of klanten meenemen op uitjes is gebruikelijk in België. “Ik vind dat heel plezierig”, aldus Snackers. “Bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd, of naar The Night of the Proms.” Ook goed om te weten, maar waarschijnlijk geen grote verrassing: als je gaat lunchen mag het gerust luxe zijn. Trek vooral een goede fles wijn open, daar kijken mensen helemaal niet raar van op.

Lees ook: Dit moet je weten als je gaat ondernemen in Dubai

Hiërarchisch

De Belg kijkt meer op tegen de baas dan de Nederlander, ziet Snackers. “Het is België meer hiërarchisch en het is niet de bedoeling dat je je baas tegenspreekt. Ik vind het zelf prettig als een medewerker met verstand van zaken zijn mening geeft, maar dat is echt iets typisch Nederlands. Zowel intern bij bedrijven als bij het zakendoen ondervind je: ‘als de baas zegt dat het zo moet, dan doen we het zo’. In dezelfde categorie: de directeur waardeert het zeer als je als directeur een handje komt geven.”

Succes

Hebben we het over successen vieren, dan zijn Belgen niet veel anders dan Nederlanders. “Als er flink gescoord is, staat er vrijwel altijd gebak op tafel, maar om nu te zeggen dat ze uitbundig met hun successen omgaan? Dat niet. Het wordt genoemd - ‘fantastisch jongens’ - maar daarna gaat men gewoon weer over tot de orde van de dag.”

Meer vakantiedagen

Houd er rekening mee dat Belgen over het algemeen meer verlofdagen hebben dan Nederlanders. En valt een nationale feestdag op een zaterdag? Dan schuift het weekend gewoon een dag op en ben je die maandag vrij. Prettig voor werknemers, maar tegelijkertijd onhandig voor bedrijven. Het aantal productieve dagen neemt namelijk wel af. Snackers: “Dan heb je een productiedag minder terwijl je wel de capaciteit hebt staan.” Dat extra aantal vakantiedagen is een van de redenen dat Belgische werknemers duurder zijn. Ze zijn ongeveer tien dagen minder werkzaam dan Nederlanders en kosten onder de streep meer.

Laat je ondersteunen

“Belgische medewerkers hebben hogere sociale lasten en maken in een jaar minder arbeidsuren. Neem een betrouwbaar Belgisch administratiekantoor in de arm dat dit soort zaken voor je regelt”, tipt Snackers. “Ik raad mensen sowieso aan je door een Belg te laten ondersteunen als je voor je onderneming naar het zuiden vertrekt. Ook als je de taal spreekt en er regelmatig bent geweest.”

Onthoud dat je drie expliciete ‘ja’s’ nodig hebt om een project te starten

Hen Snackers, CEO van QNH Consulting