Nieuws Groei

Van rode cijfers naar marktleider: Mark (32) verkoopt vaders zaak en neemt rest van het jaar vrij

Hij maakte van een zwalkende winkel met rode cijfers een florerende marktleider in de Benelux met twintig vestigingen. En dus vindt ondernemer Mark Bos het mooi geweest: hij vertrekt als gezicht van motorkledingbedrijf MKC Moto. Wat hij gaat doen? Even helemaal niks. En dat op z’n 32ste.

Terence Garnier (AD) 9 juni 2022

Motor Mark Bos MKC Moto 32 rentenieren 3

Mark Bos van MKC Moto. Foto: Peter Franken

Verkiezing Meest Inspirerende Ondernemer 2017

Mark Bos streed in 2017 mee om de titel Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Hij wist destijds met zijn MotorKledingCenter een omzetgroei te genereren van 70 procent. Corendon-topman Atilay Uslu ging er uiteindelijk met de titel vandoor en mocht de MIO2017-award in ontvangst nemen.

Eind juli is het zover. Dan doet hij definitief een stap terug bij MKC Moto, met hoofdkantoor en -vestiging in Hazerswoude-Rijndijk. Tot het eind van het jaar maakt werk even geen deel uit van zijn leven. En dat zal na tien jaar hard beuken best even wennen zijn, verwacht Mark Bos. ,,Het geeft me ook wel weer een onrustig, apart gevoel dat ik straks even niks te doen heb", vertelt hij in gesprek met het AD. Neem je rust, zeggen mensen, je moet losweken van je bedrijf. Het is echt niet zo dat ik thuis op de bank ga zitten."

Bos wil benadrukken dat zijn afscheid uit luxe voortvloeit. Zijn werk bij MKC zit erop, vindt hij. Mensen feliciteren hem dan ook vooral. ,,Het is een goed einde van een noemenswaardig hoofdstuk in mijn leven, een mooi einde van een verhaal.”

Winnaar verschillende ondernemersprijzen

En wat voor een verhaal. Bos rolde zo’n tien jaar geleden, op zijn 22ste dus, het bedrijf van zijn vader in, dat toen nog MotorKledingCenter heette. Erg goed liep het niet, de helmen, handschoenen en laarzen vlogen niet bepaald over de toonbank. Sterker: MotorKledingCenter, met één vestiging, draaide verlies en stond onder intensief toezicht van de bank. Het vijfkoppige bedrijf was op sterven na dood.

Inmiddels heeft MKC Moto twintig vestigingen in vier landen, is het marktleider in de Benelux en werken er driehonderd mensen. Bos won verschillende ondernemersprijzen, waaronder drie keer een FD Gazelle, een prestigieuze prijs van het Financieele Dagblad voor snelgroeiende bedrijven. In 2020 verkocht hij zijn bedrijf aan de Belgische - wereldwijd bekende - Richa Groep, één van de leveranciers van kleding in zijn winkel, om internationaal verder te kunnen groeien.

Lees ook: Robin (41) staat aan het roer van het grootste klantcontactbedrijf van de Benelux

Vanwege de corona-onzekerheid leek die overname nog even op losse schroeven te staan, maar al snel bleek dat de lockdown een positief effect op de motorbranche had. ,,Je kón bijna alleen maar motorrijden. Online konden we de terugloop van de verkoop in de winkels compenseren. En het was een tijdje zo dat je niet mocht afrijden bij het CBR. Toen dat ineens weer mocht, werd het superdruk in de winkel.”

Megagrote bedrijvengroep

Vanaf dat moment begon hij te voelen dat zijn missie er in Hazerswoude langzaam maar zeker op begon te zitten. ,,Ik was ceo van MotorKledingCenter. Na de overname is de organisatie anders ingericht. Ik werd directeur van marketing, retail en e-commerce. Ik ben bezig geweest met nieuwe winkelopeningen en overnames. Daarna heb ik voor de onlineverkoop alles samengebracht op één internationaal platform. Daaruit ik MKC Moto ontstaan. Maar ik ben geen manager, het aansturen van grote groepen mensen of processen ligt mij niet zo. Dit is nu een megagrote groep bedrijven. Ik wil straks weer wat kleiners.”

Aan rentenieren of een pensioen denkt Bos - ook al ging het bij de overname om ‘serieuze bedragen’ - dan ook zeker niet. Volgend jaar wil hij weer ergens instappen. Liefst in een bedrijf dat net voorbij de beginfase is en klaar is om op te schalen. En het hoeft ook helemaal niet de motor(kleding)branche te zijn. De dertiger wil zo’n bedrijf dan weer net zo laten groeien als MKC. ,,Ik vind dat leuk, om in die fase in te stappen. Het zal waarschijnlijk wel weer iets met consumentengoederen, marketing en e-commerce worden.”

"Ik denk dat ik een goede leider ben die kan inspireren en mensen kan aanzetten om iets te doen. Kijken wat concurrenten doen, iets anders doen en daar dan aan vasthouden en erin geloven"

Tien dingen proberen, waarvan er één lukt

Zijn geheim? ,,Ik wil niet zeggen dat het een trucje is, maar eigenlijk zijn de meeste bedrijven in de praktijk van binnen hetzelfde. Ze hebben vaak één doel gemeen: groeien. Ik denk dat ik een goede leider ben die kan inspireren en mensen kan aanzetten om iets te doen. Kijken wat concurrenten doen, iets anders doen en daar dan aan vasthouden en erin geloven. Mensen op de juiste plek zetten, verantwoordelijken aanwijzen en doelstellingen maken. Dat klinkt als iets uit een managementboek, zeg je? Haha, het gaat ook om een positieve sfeer in een bedrijf. En tien dingen proberen waarvan er één lukt.”

Zo maakte hij MKC vooral groot via YouTube. Video’s maken werd al snel één van de belangrijkste bezigheden van Bos. Elk product kreeg een eigen video. Die kwamen niet alleen op YouTube, maar werden ook slim op de site vertoond. Met een handige investering bij Google kwam het bedrijf in 2012 bovenaan de zoekresultaten te staan. Toen begon het als een tierelier te lopen. Steeds meer motorrijders, een groep die toch al groeiende was, crosten naar Hazerswoude voor hun kleding. Er kwamen meer afzetpunten, het aanbod in merken werd steeds diverser, de ene na de andere vestiging ging open.

Lees ook: Dragons' Den-investeerder Van Essen: 'Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden'

Cabrio, golven en West-Amerika

Telefoontjes krijgt hij al links en rechts. Toehappen doet hij niet. Want eerst: de rest van het jaar niets. Van leemte of zwarte gaten is geen sprake, verzekert hij. Zo kan hij veel tijd en liefde steken in zijn zoontje van zes maanden. ,,Ik heb een cabrio gekocht, daar kan ik mee op pad. Mijn vriendin en ik hebben een huis gekocht, daar is nog genoeg te doen. En ik heb veel vrienden en familie om mij heen die ik meer aandacht kan geven dan dat ik de laatste jaren heb gedaan. Ik ga vooral ook veel leuke dingen doen, waaronder natuurlijk ook motorrijden, en zou mijn golfbrevet misschien wel willen halen. Ik doe ook vrijwilligerswerk bij de VOA (ondernemersvereniging in Alphen, waar hij bestuurslid en penningmeester van gaat worden, red.), en ben nog mentor voor ondernemers.”

,,En we willen tegen het einde van het jaar met elkaar voor een wat langere periode op reis. Naar Azië, of West-Amerika. Hoe lang? Daar hangen we geen tijd aan. We zijn allebei ook graag thuis samen met familie en vrienden.” En MKC Moto blijft ook een beetje ‘familie’: Bos blijft betrokken, als aandeelhouder. ,,Dus ik kom hier nog wel één keer per kwartaal.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws