Podcast Sleutel tot Succes

'Laatst vroeg iemand: wat is je functie? Mijn functie... Ik ben Bas Smit. Ik sta de hele dag aan'

Bas Smit. Multi-ondernemer. Samen met zijn vrouw Nicolette van Dam heeft hij tientallen, de meest uiteenlopende bedrijven op zijn naam staan. En hij ís zijn eigen merk. ,,Laatst vroeg iemand: wat is je functie? Mijn functie... Ik ben Bas Smit. Ik sta de hele dag aan."

Presentatie Hannelore Zwitserlood 1 februari 2022

Te beluisteren via jouw favoriete podcastkanaal!

Luister via SpotifyLuister via Apple PodcastsLuister via Google Podcasts

De woorden 'leuk' en 'plezier' vallen vaak in deze podcast. Kan eigenlijk ook niet anders, als je weet dat dit als het ware synoniemen zijn voor het leven van Bas Smit. Oók voor zijn 'werkende leven' trouwens, want zoals hij het in deze aflevering van Sleutel tot Succes verwoordt: ,,In al onze business is belangrijk: is het leuk, ja, gaan we door, nee, stoppen we. Da's eigenlijk ook heel makkelijk".

Met wat begon als een leuk tijdverdrijf, is Bas Smit met intussen bijna 900.000 volgers op Instagram een Bekende Nederlander geworden. Eén en éen is zodoende twee. ,,We hebben online zelf een giga-bereik, bereiken elke week een paar miljoen mensen, hebben een drukkere winkel dan de hele Kalverstraat bij elkaar, dus waarom zouden we anderen inschakelen bij dat wat we zelf bedenken? Bovendien, ik doe het niet alleen, we hebben een geweldig team om ons heen."

Stap terug: Bas Smit zette als eerste volwassen Nederlandse man 'op z'n Amerikaans' in op personal branding via Instagram. Los van het intussen commerciële succes, is hij mogelijk nog trotser op 'dat juist mijn hoofd als goede doelen-merk wordt ingezet, dat mijn profielfoto staat voor positiviteit'. Van t-shirts tot tal van andere producten: het leverde meerdere goede doelen intussen meer dan een miljoen euro op.

,,Denk na over wat je zelf mist en je hebt een businesscase, zegt een goede vriend van ons, Richard Branson, altijd. En dat is ook zo"

Instagram dus, als ideale marketingkanaal. Voorbeeld: Nederland heeft alles. Midden in de coronacrisis bedacht, Bas en Nicolette gingen op ontdekkingsreis in eigen land, bezochten elke provincie - en dat werd een boek. In eigen beheer dus uitgegeven: het werd een nummer 1-bestseller met een verkoop van boven de 100.000.

Nog eentje. Praat of daad. Een gezelschapsspel, letterlijk thuis aan tafel bedacht met de kids, dus ook zelf op de markt gebracht en... er 450.000 van verkocht. ,,Met kerst en oud en nieuw was Praat of daad het meest gespeelde spel van Nederland, nog meer dan Mens-Erger-Je-Niet."

Wat dat betreft verwijst Bas Smit in de podcast naar een goede vriend, Richard Branson. ,,Denk na over wat je zelf mist en je hebt een businesscase, zegt hij altijd. En dat is ook zo."

Investeren in 24/7 flitsbezorger Zapp

Ook initiatieven als de compacte selfservice-automaat Junea waar binnenkort ook een gekoelde versie van komt en de Healthy Snackbox worden besproken, én zijn geloof in internationaal succes voor 24/7 flitsbezorger Zapp. ,,Tijden rondom thuisbezorging veranderen snel. Ik vind het zelf irritant als ik boodschappen bestel en ik moet morgen tussen 2 en 4 thuis zijn. Die gedachte is een gigantische markt aan het worden, de traditionele supermarkten springen er nu ook op in. De markt veranderd. We waren eerst blij dat alles bezorgd werd binnen een week, toen binnen twee dagen, toen kon het de volgende dag, wauw, en nu binnen paar minuten, dat is toch geweldig?"

"Laatst vroeg iemand: wat is je functie? Mijn functie... Ik ben Bas Smit. Ik sta de hele dag aan"

Samenwerking Bas Smit - Amazon

Samenwerken met Amazon, dat kwam voor velen als een verrassende move. In de podcast vertelt Bas Smit dat hij twee jaar bezig is geweest om dat voor elkaar te krijgen en ook over het waarom, de kansen die hij ziet om hun 'winkel' Smit & Co internationaal uit te breiden.

,,Laatst vroeg iemand: wat is je functie? Mijn functie... Ik ben Bas Smit. Ik sta de hele dag aan". Waar? ,,Op maandag ben ik op kantoor, zie ik de meeste mensen weer even, nemen we de week door en daarna kan het alle kanten op gaan." En welke 'kanten' dat zouden kunnen gaan worden, geeft Bas Smit ook prijs, in deze aflevering van de podcastserie Sleutel to Succes.

Bonusaflevering Sleutel tot Succes: Jitse Groen (Thuisbezorgd)

Onze podcastserie Sleutel tot Succes heeft inmiddels topnoteringen in de Topcast Top 40, op iTunes en Spotify; bij de iTunes Business-ranking staat Sleutel tot Succes op de eerste plaats.

Beluister de eerdere afleveringen via deze link, met Michiel Muller (Picnic), Taco Carlier (VanMoof), Henk-Jan Beltman (Tony's Chocolonely), Atilay Uslu (Corendon), Esther en Anne Vedder (Vedder&Vedder sieraden), Rob Schalker (A fish named Fred) en Jopie Geerts en Erik de Weerd (Girav).

En: we maken een bonusaflevering. Dinsdag 22 februari gaat Sleutel tot Succes met topondernemer Jitse Groen van Thuisbezorgd online.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details