Podcast Aandachtstrekkers

Aandachtstrekkers over... aandacht trekken en aandacht vasthouden

Daar is 'ie dan: de podcastserie Aandachtstrekkers heet niet voor niets Aandachtstrekkers, dus eindelijk antwoord op de vraag: hoe trek jij op de juiste manier de aandacht bij je (potentiële) klant? Presentatoren Michel Ariëns en Patrick Wessels inspireren en motiveren ondernemers in deze podcast met de do's, de dont's en bakken vol tips. Hebben wij je aandacht al getrokken? Ja? Luisteren!

Presentatie: Michel Ariëns en Patrick Wessels 25 oktober 2021

Het is de tiende aflevering van Aandachtstrekkers, maar nog steeds niet stelden gastheren Michel Ariëns en Patrick Wessels deze vragen: hoe trek je nu eigenlijk online de aandacht van je doelgroep als ondernemer en hoe houd je de aandacht vast? Ariëns valt direct met de deur in huis met behulp van een praktijksituatie. Belangrijk, zorg dat je jouw online advertentie, video of wat voor reclamevorm dan ook met liefde en zorg maakt. Want dan is de kans veel groter dat je de aandacht van de consument pakt en vasthoudt. ,,Ondernemers hebben helemaal nog niet door hoe ze aandacht moeten trekken. Ik vraag mij zelfs af of ze überhaupt weten hoe dat offline moet!"

,,Ik zie dat heel veel merken de straatverkoperstechniek gebruiken. Of die van de telemarketeer. Mensen die worden gebeld door een telemarketeer hangen meestal direct op''

Michel Ariëns, Aandachtstrekkers

Roep niet dat je een fantastisch product hebt en jouw bedrijf al veertig jaar bestaat

Patrick Wessels geeft een voorbeeld wat je als ondernemer niet moet roepen. Zeggen dat je een fantastisch product hebt, al veertig jaar bestaat als bedrijf en kwaliteit hoog in het vaandel hebt staan. ,,Op die manier ga je in ieder geval geen aandacht trekken'', waarschuwt de consumentenpsycholoog. ,,Bepaalde dingen vallen op. Als iets anders is dan de rest, trekt het de aandacht. Zet tien zwarte auto's naast elkaar plus een witte auto ernaast, dan weet ik wel naar welke auto jij kijkt. Niet naar al die zwarte auto's. Hoe mooi ze ook zijn. Kortom, begrijp in de basis hoe iets aandacht trekt en hoe mensen daarop reageren.''

,,Iemand die jou aandacht geeft, geeft eigenlijk zijn tijd. Hij geeft jou mental space. 'Jij wilt mij iets vertellen? Dan luister ik naar je''', aldus Ariëns. ,,Maar ik zie dat heel veel merken de straatverkoperstechniek gebruiken. Of die van de telemarketeer. Mensen die worden gebeld door een telemarketeer hangen meestal direct op en heel veel mensen willen geen krantenabonnement afnemen bij een straatverkoper.''

Lees ook: De sociale norm neerzetten of veranderen: de voordelen die het heeft voor jouw bedrijf

Haal inspiratie uit de 'Even Apeldoorn bellen'-campagne van Centraal Beheer

In deze feestelijke tiende podcast willen de presentatoren niet alleen maar vertellen hoe het niet moet, ze kijken graag naar hoe het wel moet. Of liever... Kan. Als voorbeeld haalt Ariëns de legendarische 'Even Appeldoorn bellen'-campagne van Centraal Beheer aan. ,,Supergrappig. Iedereen kent die reclame. Denk alleen al aan de liedjes uit die commercials. Zo'n corny jaren '80-liedje. De meeste mensen wisten niet eens dat het om verzekeringen ging. Maar het werkte wel. Het wekt een positief gevoel op.''

Wessels: ,,En er werd ook een actie aangehangen. De verzekeringsbranche staat natuurlijk niet bekend om de creativiteit als het gaat om dit soort uitingen. Dat doet Centraal Beheer wel met de grappige filmpjes de aandacht vasthouden en daarmee inspelen op de behoefte van de kijker, de consument.'' Wat jij er als ondernemer van kunt leren? Je hoort het in deze Aandachtstrekkers, net als andere praktijkvoorbeelden van de hosts.

Lees ook: Hoe zorg jij voor de juiste conversie? Dit kan je leren van boekingsplatforms

Maak een emotionele connectie met die consument

Net zo belangrijk - of misschien nog belangrijker als aandacht krijgen: hoe houd je de aandacht van de consument vast? Waar moet je aan denken en wat zijn de valkuilen? Michel Ariëns en Patrick Wessels leggen het je haarfijn uit. Tip van de sluier: ga niet direct voor het opzichtig een product of dienst willen verkopen. Dat doen zoveel bedrijven al. ,,Maak een emotionele connectie met die consument'', verklapt online marketingexpert Ariëns. Wessels vult het advies van zijn collega aan met nog enkele andere tips waar je wellicht niet direct aan denkt als ondernemer die online aandacht wil trekken en vasthouden.

AANDACHTSTREKKERS

In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.

Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.

Illustratie: Shutterstock

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details