Nieuws Social media

Internationale Social Media Dag: startup Profemme lanceert app die vrouwen wereldwijd moet verenigen

Profemme, een Nederlandse tech-startup die naar eigen zeggen geïnspireerd is door feminisme, kondigt de lancering aan van de Profemme-app. Het is een sociale media-app die vrouwen wereldwijd wil samenbrengen. De lancering van de app vindt plaats op Internationale Social Media Dag, vrijdag 30 juni.

Van onze redactie 30 juni 2023

Team Profemme liggend

Elske Hartwig en Roel de Jong, oprichters van Profemme. Foto: Profemme

Internationale Social Media Dag - vrijdag 30 juni - is volgens de initiatiefnemers een moment om stil te staan bij de enorme impact van sociale media op de maatschappij, zowel positief als negatief. De afgelopen maanden en jaren komen de negatieve aspecten steeds vaker in beeld. Denk hierbij aan de veiligheid van data en de effecten op mentale gezondheid van met name jonge vrouwen.

De Profemme-app belooft onder andere een oplossing tegen de negatieve invloed van de altijd perfect lijkende foto’s op de mentale gezondheid van vrouwen. Een veilige en inclusieve plek online is van essentieel belang, vooral voor vrouwen en meisjes die vaak negatieve ervaringen opdoen in de digitale wereld. Profemme staat naar eigen zeggen voor authenticiteit en oprechtheid, en biedt daardoor volgens de ontwikkelaars een veilige en ondersteunende omgeving zonder de invloed van fake en filters. Door de afwezigheid van mannen op het platform, zal de content veel meer om de inhoud draaien in plaats van om het uiterlijk. En waar foto’s geplaatst worden, gaat het om echte, real life-foto’s, zonder bewerkingsmogelijkheden.

''Ons doel is een wereld te creëren waarin elke vrouw de nodige ondersteuning en hulpbronnen heeft om succesvol te zijn''

Elske Hartwig, Profemme

Discriminatie, ongelijke beloning en intimidatie

Voor Elske Hartwig, co-founder en ceo van Profemme, komt de behoefte om vrouwen te helpen voort uit persoonlijke ervaringen, een jarenlange interesse in en het werken aan feminisme. Ze heeft zelf te maken gehad met onder andere zwangerschapsdiscriminatie, ongelijke beloning en verschillende vormen van gendergerelateerde intimidatie. Ze kent daarom naar eigen zeggen als geen ander de uitdagingen waarmee vrouwen te maken krijgen in een zakenwereld die grotendeels door mannen wordt gedomineerd.

De ondernemer heeft ook ontdekt dat de kracht van gelijkgestemde vrouwen die samenwerken, levensveranderend kan zijn. In het gezelschap van ambitieuze vrouwen en andere leiders vond ze een niveau van vertrouwen en steun dat ze nog nooit eerder had ervaren in een door mannen gedomineerde omgeving, vertelt ze. Geïnspireerd door de vrouwencommunities in de NFT-wereld, de feministische ontwikkelingen in web3 en de positieve impact van vrouwelijk mentorschap op de groei van zelfvertrouwen bij jonge vrouwen in haar omgeving, besefte ze het belang van een platform dat deze verbindingen op wereldwijde schaal mogelijk maakt.

Lees ook: Werkgevers worstelen met diversiteit en inclusie

De kracht van technologie en vrouwencommunities

Met Profemme speelt ze hierop in. Door de kracht van technologie te benutten, wil Profemme de aanmoedigende sfeer van vrouwencommunities toegankelijk maken voor vrouwen overal ter wereld. Met de app kunnen vrouwen contact maken, netwerken, inspiratie opdoen en hun vaardigheden delen, zodat ze elkaar kunnen versterken en hun volledige potentieel kunnen bereiken.

,,Onze missie bij Profemme is om vrouwen wereldwijd te empoweren en met elkaar te verbinden door middel van innovatieve technologie. We willen de manier waarop vrouwen netwerken en aan hun carrière bouwen revolutionair veranderen. Ons doel is een wereld te creëren waarin elke vrouw de nodige ondersteuning en hulpbronnen heeft om succesvol te zijn," zegt Elske.

''Ons doel is om vrouwen wereldwijd toegang te geven tot deze bronnen, om barrières te doorbreken en uiteindelijk een rechtvaardigere wereld voor iedereen te creëren''

Roel de Jong, Profemme

Van het 'old boys network' naar the 'new female network'

Profemme belooft alles te bieden wat het traditionele 'old boys network' mannen vroeger bood, maar dan op een moderne, innovatieve en revolutionaire manier. Vandaar de slogan: The New Female Network. Door vrouwen toegang te geven tot onder andere loopbaanmogelijkheden, zakelijke deals, mentorschap, kennisdeling en een ondersteunende omgeving, streeft de startup ernaar hun invloed en kracht te vergroten. De benadering van de app is gericht op het bevorderen van oprechte verbindingen en authentieke ervaringen, zonder filters en de negatieve aspecten die vaak voorkomen op andere sociale media platforms.

,,Bij Profemme geloven we dat de kracht en macht van vrouwen exponentieel zal groeien wanneer ze een sterk ondersteunend netwerk hebben, wijze mentoren, zorgzame vrienden en innovatieve tools die toegang geven tot dit nieuwe vrouwennetwerk," voegt Roel de Jong, co-founder en cpto van Profemme, toe. ,,Ons doel is om vrouwen wereldwijd toegang te geven tot deze bronnen, om barrières te doorbreken en uiteindelijk een rechtvaardigere wereld voor iedereen te creëren."

Lees ook: Poster als handvat voor inclusiviteit op de werkvloer: '24 procent LHBTI zwijgt over met wie op vakantie'

Taalbarrières overwinnen met behulp van AI

Profemme's toekomstplannen omvatten belangrijke technologische ontwikkelingen, zoals het implementeren van automatische vertalingen met behulp van AI, om taalbarrières te overwinnen. Maar ook groepschats in de vorm van Profemme Universes, die door merken kunnen worden geclaimd om in contact te komen met gebruikers, en uiteraard een feed-functie waarmee vrouwen hun dagelijkse activiteiten en prestaties in realtime kunnen delen.

Op de Internationale Social Media Dag nodigt Profemme vrouwen overal ter wereld uit om zich bij de Profemme-movement aan te sluiten, betekenisvolle verbindingen te creëren en samen een wereld te vormen waarin vrouwen kunnen groeien en leiden.

Lees ook: Nieuw Nederlands social media platform SocialBlox bindt strijd aan met TikTok en Instagram

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws