Nieuws Marketing

Veel hogere huur, maar ook hoge verwachtingen

Laatste dagen van winkelcentrum Hanzewijk aan Dokter Damstraat, de verhuizing komt eraan! "De hoge huren zijn het wel waard!"

Van onze redactie 24 januari 2016

Hansbeekmantokohannes freddy schinkel

Het zijn de laatste dagen voor het oude winkelcentrum Hanzewijk aan de Dokter Damstraat. Even verderop wordt in Kampen hard gewerkt aan het nieuwe winkelcentrum, dat op 3 februari officieel open gaat. 'We gaan verhuizen!', melden winkeliers op de etalageruit. Niet de DA-drogisterij, die bijna leeg is. De eigenaresse laat weten te stoppen: "Te hoge huur."

VerhuizenChinees restaurant De Gouden Muur, banketbakker René Vermeij en cafetaria Mario's gaan wel. "We worden Kwalitaria en Delifrance tegelijk", zegt eigenaar Tuygun Dasdemir van Mario's. "Met veel meer oppervlakte. Hier heb ik drie diepvrieskisten, daar een complete koelcel." Als klein jongetje kwam hij bij deze snackbar al ijsjes halen, nu is hij al elf jaar eigenaar. "Toen ik het huurcontract tekende, werd gezegd: 'over twee jaar komt het nieuwe winkelcentrum'. Nou, dat duurde iets langer."

Hogere huurHans Beekman van tabaks- en lectuurzaak Toko Hannes opent op 3 februari een nieuwe toko, net iets groter dan de huidige. "Maar met een huur die zeven keer hoger ligt. En ik heb al twee ton geïnvesteerd in het pand."

Het zal het allemaal wel waard zijn, is zijn verwachting. "We worden van buurtwinkelcentrum een echt winkelcentrum, met gratis parkeren en publieks- trekkers als de Lidl. Ik denk dat we zelfs mensen uit de wijk Het Onderdijks kunnen trekken."

Met 63 jaar heeft Beekman z'n langste tijd als winkelier gehad. "Toen ik begon, was de Hanzewijk een gezinswijk. Daarna kwamen studenten en later eenpersoonshuishoudens. Nu zie je de gezinnen weer terugkomen."

Nieuwe naamMet de verhuizing komt er een eind aan de naam Toko Hannes. "De nieuwe zaak zal De Hanzehof heten. Ik zoek straks een nieuwe eigenaar en daarna stop ik er mee." Hij hoopt de wederopstanding mee te maken van de nieuwe winkeliersvereniging, die is nu tamelijk zieltogend. "Ik ben de voorzitter. En het enige lid."

Foto: Hans Beekman van Toko Hannes (Freddy Schinkel)