Nieuws Marketing

Welk ontwerp wordt het uithangbord van de Twentse maakindustrie?

Het moet een fraaie verbinding worden, de nieuwe Boekelosebrug. Niet eentje van dertien uit een dozijn, maar een geavanceerde constructie. Een uithangbord van de Twentse maakindustrie. En van Hengelo als metaalstad. Ton van Netten ontwierp er een, maar is te laat.

Van onze redactie 23 september 2016

Lichtbol in Hengelo Easysee Nebouw

Toen Hengeloër Van Netten over het plan hoorde, ging hij meteen aan de slag. Dáár kon hij wat mee. Het leidde tot een opvallend ontwerp: een enorme opengewerkte metalen bol, met een diameter van veertig meter. Met op halve hoogte een voetgangerspromenade, te bereiken via een glazen lift. ’s Avonds zou de bol van verre te zien zijn met z’n verlichting van binnenuit, met wisselende kleuren. „Dit is voor Hengelo een kans om de nek eens uit te steken”, aldus de ontwerper. Maar zijn brug komt er niet. Toen Van Netten zich met het ontwerp bij de gemeente meldde, kreeg hij te horen dat de inschrijvingstermijn voor de aanbesteding begin deze maand al was gesloten.

Interieurarchitect

Nou is hij ook geen professioneel bruggenontwerper, maar interieurarchitect. Toch is de brug goed te bouwen, zegt Van Netten. De bol heeft ook een constructieve functie: die houdt de boel bijeen. Hij had gehoopt dat een bouwbedrijf interesse zou tonen.

Het is eens wat anders dan de bekende boog-, tui- of vlakke bruggen, zegt hij. Met zo’n spraakmakend exemplaar had Hengelo zich mooi op de kaart kunnen zetten, vindt Van Netten. Zoiets als de Erasmusbrug in Rotterdam. „Ik wil de Hengeloërs ermee prikkelen. Het is een opzienbare entree van de stad.”

Virtual realitybril

Maar zijn brug zal het dus zeker niet worden. Echter, wie er eens overheen wil lopen en daarbij ook een wandeling wil maken halverwege de bol, die kan z’n gang gaan. Maar dan wel op een virtuele manier. Dat heeft Ton van Netten via zijn andere Hengelose bedrijf Easysee, mogelijk gemaakt. „Een bijzondere ervaring. Je kunt de brug met een virtual realitybril verkennen. Als je die opzet sta je er midden op. Levensecht. Je kunt ook in de lift stappen en het plateau verkennen.”Ook zonder die bril is de Boekelosebrug overigens op de website van Easysee te bekijken, met een panorama van 360 graden van de omgeving, inclusief de Container Terminal Twente vlakbij en zicht op het grote nieuwbouwcomplex van Stork Thermeq.

Inschrijftermijn

Intussen is de inschrijftermijn op 2 september gesloten, de gemeente is al in gesprek met de inschrijvers. Hoe groot de belangstelling voor het project is, daarover wil de gemeente nog niets kwijt.

Voor de bouw ligt ruim 7 miljoen euro klaar. Het moet een blikvanger van formaat worden en een kers op de taart van Hart van Zuid. Van Netten vindt dat zijn ontwerp goed aan die voorwaarden voldoet...

Wandelen met VR-bril

Wie eens met een VR-bril over de Boekelosebrug wil wandelen kan contact opnemen met Ton van Netten: ton@nebouw.nl, tel. 074 291 32 12. Rondkijken kan ook via www.easysee.eu/brug.