OndernemersClaim, voorheen MKB-Claim, deed onderzoek onder duizenden transportondernemingen naar de consequenties van zero-emissiezones. Zo’n zero-emissiezone is, in tegenstelling tot een milieuzone, een gebied waar bedrijfsauto’s en vrachtwagens die schadelijke stoffen uitstoten worden geweerd. Op termijn mogen er alleen nog uitstootvrije voertuigen rijden. Voor ondernemers kan het lastig zijn om een bestemming in zo’n zone nog soepel te bereiken.
Lees ook: Thijs en Frank gaan viraal met video over zero-emissiezones: ‘Met kruiwagen de trein in’
Ondernemers gedupeerd door zero-emissiezones
Bijna driekwart van de transportondernemingen, vooral kleine ondernemers en zzp’ers uit Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Holland en Limburg, voelt zich gedupeerd door de invoering van deze zero-emissiezones. Bijna de helft van deze ondernemers kan niet meer op hun bestemming afleveren, wat leidt tot werkverlies. 43 procent moet gedwongen overstappen naar elektrische vrachtwagens, wat een praktische belemmering vormt. Dit komt door het beperkte laadvermogen, de beperking in afstand en door de lange oplaadtijden. De investering in een elektrische vrachtwagen noemt 1 op de 3 ondernemers te hoog, waarbij sommige respondenten zelfs prijsverschillen van ruim 200.000 euro per vrachtwagen noemen, ten opzichte van een dieselversie.
Ik kan als zzp’er de enorme investering in een elektrische vrachtwagen niet ophoesten
Een van de ondervraagde ondernemers legt uit: ,,Ik heb één vrachtwagen en kan als zzp’er de enorme investering in een elektrische vrachtwagen niet ophoesten. Maar binnenkort kan ik met mijn dieselvrachtwagen de binnensteden niet meer in om bouwmaterialen af te leveren. Dit heeft mij gedwongen om te stoppen met mijn bedrijf.”
Geen overstap naar elektrisch vervoer
Slechts een klein aantal van de ondervraagden (8 procent) is vanwege de milieuzones overgestapt op een elektrische vrachtwagen. Bijna driekwart van de ondervraagde ondernemers zegt dit niet van plan te zijn. 20 procent is dit wel van plan binnen nu en vier jaar. Deze transportondernemers wachten de ontwikkeling af van waterstoftechnologie of de verbetering van stroomfaciliteiten. Of ze geven aan dat de regels niet van toepassing zijn omdat zij niet werkzaam zijn in binnensteden of dat hun bedrijf niet gevestigd is nabij milieuzones.
Een andere ondernemer legt uit dat door het gebruik van elektrische vrachtwagens zijn projecten te duur worden om uit te voeren: ,,En we kunnen 40 procent minder werk doen op een dag. Dat is onrendabel voor een kleine onderneming, ik zal moeten stoppen”.
Lees ook: Bijna tweederde van ondernemers bezorgd over zero-emissiezones
Oneerlijke concurrentie tussen grote en kleine ondernemers
Ruim 90 procent van de deelnemers vindt dat er oneerlijke concurrentie ontstaat tussen kleine en grote ondernemers die wel investeringen in elektrische mobiliteit kunnen doen. Zij zijn het ook oneens met het beleid voor zero-emissiezones. De ondernemers pleiten voor een landelijk gelijk beleid en vinden dat er nu te veel verschillende regels zijn binnen gemeenten over ontheffingen, overgangsregelingen en uitzonderingen.
Het is voor ondernemers onmogelijk om de juiste beslissingen over investeringen in elektrische mobiliteit te nemen
Stef Smit OndernemersClaim
Stef Smit, directeur OndernemersClaim, stelt dat uit de gesprekken met ondernemers blijkt dat ze vooral last hebben van ‘een lappendeken aan regels’ en aan de andere kant ‘grote onzekerheid’: ,,Dat maakt het onmogelijk om de juiste beslissingen over investeringen in elektrische mobiliteit te nemen.”