Nieuws Arbeidsmarkt

Bij sollicitatiegesprekken vragen naar een loonstrook, mag dat wel?

Je hebt de perfecte kandidaat gevonden voor die ene functie binnen je bedrijf. Enkel de arbeidsvoorwaarden moeten nog geregeld worden. Je vraagt om het laatste loonstrookje van je hoogstwaarschijnlijk kersverse medewerker, maar mag een werkgever dat wel eisen? Het AD zocht het uit.

Jette Pellemans | Foto: Katarzyna Bialasiewicz 13 augustus 2018

Nieuwe werknemer sollicitatie procedure loonstrook loonstrookje inleveren arbeidsvoorwaardengesprek verzoek

Gerard (28) weet het nog goed. De sollicitatieprocedure was afgerond. Alleen het arbeidsvoorwaardengesprek nog en dan zou hij beginnen met zijn nieuwe baan bij een overheidsinstantie. In een mailtje vroeg de personeelsafdeling hem enkele zaken aan te leveren voor het gesprek. Daaronder: een recent loonstrookje. ,,Ik dacht: wacht even. Moet dat? Wil ik dat? Ik word liever beoordeeld op mijn kwaliteiten en de sollicitatiegesprekken dan op mijn vorige salaris."

Met een beetje googelen kwam Gerard erachter dat het aanleveren van een salarisstrook helemaal niet verplicht is. Toch twijfelde hij? ,,Met mijn vorige salaris zat ik al best hoog, dus het aanleveren van het loonstrookje zou in mijn voordeel kunnen werken.

Lees ook: Loonstrookje ziet er zonnig uit

Het staat nergens in de wet

Anderzijds: als ik het niet inleverde, zou er misschien nóg meer mogelijk zijn." Uiteindelijk deed Gerard het wel en steeg hij 'twee treetjes' op de salarisschaal. Daar is hij tevreden mee. Zou hij het bij een volgende sollicitatie weer zo doen? ,,Het lijkt me leuk het ook eens anders aan te pakken. Als ik denk een grote stap te kunnen maken, zou ik het gewoon proberen."

Het inbrengen van het laatste loonstrookje is een herkenbaar twijfelpunt bij sollicitanten. Het is verleidelijk om als werkgever te doen voorkomen alsof het een gebruikelijk onderdeel van de procedure is. Of je somt het simpelweg op in de documenten die nog aangeleverd moeten worden. Toch is de potentiële werknemer niks verplicht. ,,Je hebt het volste recht niet aan die vraag te voldoen", zegt Ron Peters van het FNV. “Het staat nergens in de wet.”

Lees ook: Sollicitatiegesprek voeren: zo werf je met de juiste vragen goed personeel

Geen onnodig hoog salaris

Natuurlijk wil je als werkgever geen onnodig hoog salaris betalen. Zeker nu sommige sollicitanten hun huidige loon hoger voorspiegelen dan het daadwerkelijk is. Zo hopen zij er meer uit te slepen.

Veel sollicitanten, die wél eerlijk zijn, voelen zich echter ongemakkelijk bij het verzoek. Wat heeft je huidige salaris met een totaal nieuwe baan te maken? De reden kan nog gevoeliger liggen. Wat als je bijvoorbeeld in de Ziektewet hebt gezeten en op het recente loonstrookje vermeld staat dat je ziektegeld krijgt? Een salarisstrook inleveren lijkt dan geen optie.

Voordeel voor werkgever en werknemer

Toch kun je als werkgever ook een belangrijk voordeel van het inleveren van een loonstrookje inbrengen. ,,Voor de werkgever is het van belang mensen voor langere tijd aan zich te binden. Ze willen zekerheid," zegt woordvoerder Jannes van der Velde van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN). ,,Met een loonstrookje weten werkgevers wat voor vlees ze in de kuip hebben en wat ze iemand moeten bieden om hem tevreden te houden."

Dat werkgevers het geven van het loonstrookje vaak presenteren als een plicht, ziet Van der Velde niet als een probleem. ,,Sollicitanten kunnen gewoon nee zeggen." Maar dat is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als sollicitant heb je de gewenste baan nog niet. Dan moet je sterk in je schoenen staan om 'gewoon nee' te zeggen.

Zelfstandig humanresourcesadviseur Linda Zwanenburg vindt de houding van werkgevers dan ook best brutaal. ,,Ze zetten sollicitanten voor het blok. Werkgevers brengen het alsof het standaardprocedure is en de sollicitant durft nergens moeilijk over te doen, want misschien gaat de baan dan aan zijn neus voorbij."

Lees ook: Wat je moet weten voordat je een sollicitatiegesprek voert

Grote loonsverhogingen voorkomen

In veel gevallen kan blanco de onderhandelingen ingaan de sollicitant veel opleveren. Zwanenburg: ,,Als je goed research doet, weet wat je waard bent én goed durft te onderhandelen, kun je zomaar een klapper maken van 400 euro extra per maand. Of misschien wel meer!" Als werkgever hoop je dat te voorkomen. De kans op, voor de werknemer, zo’n grote klapper, is met loonstrookje beduidend kleiner. ,, Met loonstrookje is de nieuwe werkgever heus bereid er wat bij te doen, maar niet in die proporties.”

Staat iemand die de loonstrookjesaanvraag durft te weigeren niet 2-0 achter? Niet per se, want ook dat zegt wat. Zwanenburg: ,,Ik voerde een paar jaar geleden zelf sollicitatiegesprekken en de mensen die op hun strepen durfden te staan, vond ik vaak de beste mensen. Die hebben lef en dat zie je ook terug op de werkvloer."

Lees ook: Nederlandse bedrijven nemen liever Duitsers aan

Optioneel een loonstrook aanleveren

Daarbij komt dat het arbeidsvoorwaardengesprek het sluitstuk is van de sollicitatieprocedure. Waarschijnlijk heb je weinig zin om enkel vanwege het niet tonen van een salarisstrook, op zoek te gaan naar iemand anders.

Ook werkgevers zullen een job niet snel weer intrekken puur vanwege het niet tonen van de salarisstrook.

Zwanenburg heeft tenslotte wel een suggestie. ,,Het zou goed zijn als werkgevers in hun mails stellen dat sollicitanten optioneel een loonstrook mogen aanleveren.”

Het zou goed zijn als werkgevers in hun mails stellen dat sollicitanten optioneel een loonstrook mogen aanleveren

Linda Zwanenburg, zelfstandig humanresourcesadviseur