Nieuws Personeel

Zo leidt Corendon-baas Atilay Uslu zijn team

Atilay Uslu, eigenaar en oprichter van het succesvolle Corendon, geeft in dit interview met het AD tips over teammanagement. "Ik ken mensen niet oppervlakkig; ik ken ze goed of ik ken ze niet. Daardoor weet ik gelijk wat er aan de hand is als er iets speelt tussen medewerkers."

Alex van der Hulst | FOTO: PIM RAS 13 februari 2018

Atilay Uslu Corendon 1

"Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau worden sollicitanten met een niet-Nederlandse achternaam half zo vaak uitgenodigd voor een gesprek. Bij ons speelt dat niet, en omdat ik zelf altijd met mijn eigen ondernemingen bezig ben geweest heb ik het persoonlijk niet meegemaakt. Het is ontzettend zonde als het wel gebeurt. De meerderheid van de jongeren in Amsterdam heet geen Jantje of Pietje meer. Negeer je die groep, dan loop je als bedrijf het beste personeel mis."

Lees ook: Corendon-baas Atilay Uslu bezit 1000 hotelkamers in Amsterdam in 2018

Medewerker

,,Zo werd ik ooit aangesproken door een gepensioneerde medewerker van me. Een man van Turkse komaf. Of ik geen baan had voor zijn zoon. Die hield het nergens langer uit dan twee maanden. Hij is in een van onze hotels gaan werken en behoort nu tot de beste medewerkers. 'Ga eens naar huis joh', zeg ik weleens als hij zijn acht uur er allang op heeft zitten. Maar dan is hij nog bezig voor één van de gasten en wil hij dat per se afmaken."

Kansen grijpen

,,Soms komt er een kans die je met beide handen moet aangrijpen. Als je dat niet doet, dan is het definitief verkeken. Dat geldt voor die jongen misschien wel. Hij mag binnenkort van mij naar Curaçao om daar in ons hotel te werken. We hebben ook bij de IT een jongen werken die nergens anders aan de bak kwam. Het is een niet zo sociaal vaardige IT’er, die gewoon zichzelf kan zijn. Weer iemand die er vol voor gaat, zodra hij wordt geaccepteerd zoals hij is."

Acteur

,,Deze jongen had op andere plekken ook aan het werk gekund, maar alleen als hij een rol had gespeeld. En dat houd je niet lang vol, als je iedere dag als een acteur naar je werk moet gaan. Wanneer je bij een bedrijf werkt waarin je geaccepteerd wordt zoals je bent, moet je jezelf ook laten zien. Ik wil weten hoe mensen echt zijn. Ik ken mensen niet oppervlakkig; ik ken ze goed of ik ken ze niet. Daardoor weet ik gelijk wat er aan de hand is als er iets speelt tussen medewerkers, ik ken hun achtergrond. Dan kan ik ze ook tot de orde roepen. Ik wil niet zo'n directeur zijn die met ontslag dreigt. En iedereen mag fouten maken. Wees nooit te bang om fouten te maken."

Ik wil niet zo'n directeur zijn die met ontslag dreigt. En iedereen mag fouten maken

Atilay Uslu, eigenaar Corendon