Blog Leiderschap

Marco Aarnink: wegens doorslaand succes dit jaar weer een nieuw jaar

Loesje bedacht 'm, de woordspeling boven dit artikel. En wie de laatste blog van dit jaar van Marco Aarnink leest, weet dat het ook voor deze topondernemer de spijker op z'n kop is. Nog even terug naar afgelopen jaar, met zijn belangrijkste learnings.

Marco Aarnink 24 december 2019

Blog marco aarnink 2019 2020

Alles is liefde

Liefde stond het afgelopen jaar centraal voor mij als ondernemer. Liefde is… de passie voor het product 'print' die mij ertoe dreef om terug te keren naar deze branche. Passie verkoopt! Door de liefde voor het product over te brengen ontdekte ik dat gedeelde passie tot een bijzondere klantrelatie kan leiden. Een klantrelatie die net als een liefdesrelatie dezelfde fases kent; flirten, daten, de eerste order, verkering, een hechte relatie en vervolgens vooral blijven communiceren om elkaar niet uit het oog te verliezen en in de sleur op te gaan. Niemand wil immers voor lief worden genomen. Je partner niet én je klant niet. Geef je partner een paar maanden geen aandacht, het geeft hetzelfde effect als je klant een paar maanden geen aandacht geven. Voor je het weet staat de ‘concurrent’ voor de deur en pakt hij of zij je partner gemakkelijk in.

Yogi-date

Deze relatie bouw je ook met je medewerkers. Durven luisteren naar je team, het kloppende hart van je organisatie, is ook een vorm van liefde. Je medewerkers weten precies wat er speelt op de werkvloer en wat er leeft bij klanten. Neem de tijd voor je collega’s en plan frequent een ontbijtsessie om ze te laten vertellen wat ze anders zouden doen als zij aan het roer stonden. ’s Ochtends kunnen mensen over het algemeen makkelijker tijd maken en zeker als je ze beloont met een heerlijk warme croissant, een eitje en verse jus d’orange. En geloof mij, tegen hun advies kan geen inspirational goeroe op!

''Durven luisteren naar je team, het kloppende hart van je organisatie, is ook een vorm van liefde''

Marco Aarnink

Lees ook: Marco Aarnink: 'benader klantrelatie als liefdesrelatie'

De interne sabbatical

Tijd investeren in je collega’s en daardoor minder tijd voor externen. Dat was de gouden greep om verder te komen met een krachtig team. Na een kritisch potje zelfreflectie halverwege 2019 concludeerde ik dat ik te veel buiten de deur was en dus eigenlijk niet deed wat ik zei. Tijd voor een tijdelijke rem op externe afspraken. Ik laste een interne sabbatical in om zonder afleidingen met het team te kunnen stilstaan bij belangrijke vragen zoals: ‘waar willen we samen naartoe?’, ‘liggen we nog op koers?’ en ‘hoe moeten we samen bijsturen om daar te komen?’. Ik kan me als ondernemer verliezen in de waan van de dag. Toch kan ik iedereen aanraden om af en toe even uit te zoomen zodat je je drijfveren kunt scherpstellen. Zo werd ik eraan herinnerd dat de trots die we intern voelen voor onze love brand aanstekelijk is. De groei zit ‘m niet in cijfers, maar in loyale klanten door loyale medewerkers met eenzelfde passie voor print.

Ondernemen is topsport

Als ondernemer wil je natuurlijk een mooie wedstrijd spelen, kwaliteit leveren en daarmee een fanbase opbouwen. Ik geniet er van dat Print.com omhoogkruipt in de printcompetitie. Concurrentie is een ouderwets woord en daarmee een ouderwetse beweging. Wij hebben het vervangen voor 'competitie', net als de Engelsen, dat klinkt een stuk vriendelijker. De overeenkomsten tussen een sportcompetitie en een zakelijke competitie zijn groot. Alles valt op z’n plek: talentvolle spelers in de basis, focus op eigen teamwork en niet op de tegenstander, elke betere partij maakt je sterker en neemt je mee naar een hoger niveau, en bij een kwalitatief leuk spel groeit de achterban hard.

Lees ook: Marco Aarnink: gunfactor is een werkwoord

#DTCc

Over fans gesproken: zij waren het afgelopen jaar dé drijvende kracht achter de doorontwikkeling van ons platform. Iedere twee maanden organiseren we sessies met groepen klanten om het businessmodel te blijven aanscherpen. De klant bepaald de structuren van ons businessmodel en daarmee onze roadmap. Dit noemen we co-creatie en heeft geleid tot allerlei mooie voorzetjes die het printteam dankbaar aannam.

Van nieuwe producten tot openingstijden, van features in onze webapplicatie tot het verzenden in witte dozen. Stuk voor stuk ideeën van onze klanten. Bij accurate opvolging voelt de klant zich eigenaar van de business en wordt loyaler dan ooit. Het lijkt een grote stap om je als ondernemer kwetsbaar en afhankelijker te gaan opstellen van je klanten, maar Durf Te Co-creëren anno 2020. Het is anders dan anders en het kan heel goed uitpakken. Het heeft ons binnen een jaar dat we nu live zijn met onze webapplicatie weer op de kaart gezet in de printcompetitie. Met inmiddels zo’n 140 gedreven collega’s bouwen we iedere dag aan de wensen van onze co-creërende achterban. Een loyale achterban die ideeën blijft opperen, ons blijft inspireren en ons samen laat groeien.

Here you go!

Mijn nieuwjaarswensen voor jou: wakker de liefde aan, binnen én buiten je organisatie. Gun jezelf af en toe de tijd met je collega’s om terug te keren naar de kern van je merk. En, last but not least, creëer daarmee een club waar iedereen zijn steentje bij wil dragen en vooral bij wil horen. Een nieuw jaar, nieuwe inzichten, een succesvol 2020!

Lees ook: Print.com-oprichter Marco Aarnink: 'Trots op bedrijfsmerk moet belangrijkste drijfveer zijn'

Marco Aarnink

Raad van Advies De Ondernemer

Ondernemer-pur-sang Marco Aarnink is Upper Nerd, ook wel: CEO/founder, van Print.com. Eerder startte hij Drukwerkdeal.nl, wat hij in 2014 verkocht aan Vistaprint. Marco won in 2012 een Talent FD Gazelle en in 2014 een LOEY Online Entrepeneur Award. Hij is genomineerd voor de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar-verkiezing 2019 en een van schrijvende leden van de Raad van Advies van De Ondernemer.