Nieuws Regio

Van angststoornis tot succesvolle webshop met 15 man personeel

Een paar jaar geleden stopte Wieske Volker (27) vanwege haar angststoornis met werken. Niets doen was ze al gauw zat en dus begon ze een webshop: Wiezewasjes. Twee jaar later heeft ze vijftien mensen in dienst. De oorbelletjes, ringen en edelstenen vliegen de hele wereld over, dat schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Frank Jansen 9 juli 2018

Wiezewasjes wieske volker sieraden webshop succes angst oorbelletjes ringen edelstenen den haag

In de deuropening van sieradenwinkeltje Wiezewasjes in de Haagse Papestraat staat een jonge vrouw. Lang haar, geverfd in de kleur lila, een twinkeling in de ogen en een stralende lach. Onbevangen, vrolijk en relaxed. Eigenaresse Wieske Volker voelt zich goed vandaag. Meestal wel, de laatste tijd. ,,Al was ik voor het interview wat nerveus", vertelt ze meteen eerlijk. ,,Het is spannend, omdat ik het nog nooit heb gedaan."

Droom

Van die spanning is maar weinig te zien of te merken wanneer de Haagse vertelt over haar onderneming, die uitgroeide tot een groot succes. ,,Ik droomde als klein meisje al van een eigen bedrijfje met mooie spulletjes", vertelt ze aan het bureau in het kantoor boven de winkel in het Hofkwartier, dat vol ligt met edelstenen, oorbelletjes, ringen en armbandjes. ,,Nou, dat is gelukt."

Lees ook: Rotterdamse sieraden van The Boyscouts veroveren de hele wereld

Tienduizenden volgers

Zo'n 2,5 jaar na de oprichting gaat het ontzettend goed met Wiezewasjes. Het merk heeft tienduizenden volgers op Instagram en Facebook, Wieske heeft vijftien medewerkers in dienst - 'stuk voor stuk lieverds!' - en behalve een webshop en groot kantoor op de Binckhorst is er sinds een jaar ook een fysieke winkel in Den Haag. Van heinde en verre komen met name vrouwen er ringen passen en stenen uitkiezen.

Angstig

En dan te bedenken dat Wieske haar webshop in februari 2016 oprichtte omdat ze de deur niet meer uit durfde. ,,Ik was altijd al angstig, maar een paar jaar geleden werd het erger. Ik durfde de straat niet op en stopte met mijn baan als winkelmedewerkster."

Lees ook: Creatieve zussen openen winkel in Tubbergen

India

Stilzitten is ze echter al snel zat, en dus begint Wieske - lekker veilig vanuit huis - een webwinkel. ,,Op dat moment zijn kleine oorringetjes en edelstenen helemaal hip: producten die ik zelf ook heel leuk vind. Ik ga op zoek naar de mooiste juwelen en sieraden en bestel er een paar, vooral uit India."

Regent bestellingen

Wieske plaatst op Facebook eerst één foto en advertentie, later nog een. Ze is dolblij met de eerste likes van vrienden en familieleden. ,,Al gauw regent het reacties en bestellingen van onbekenden. Het balletje gaat héél snel rollen en drie maanden na de oprichting kan ik alleen op vakantie omdat twee vriendinnetjes zo lief zijn de zaak even over te nemen. Bizar!"

Twijfels

Toch zijn er in het begin ook twijfels. ,,Een paar maanden na de oprichting dacht ik: dit is wel heel spannend. Ga ik door, of durf ik het niet? Maar ik heb mezelf herpakt en opeens besloot ik: waarom niét? Ik laat me niet tegenhouden door mijn angsten."

Lees ook: Bibi van der Velden in de ban van de ring

Trein

Nu het goed met het bedrijf en Wieske gaat, merkt ze dat ook haar angsten minder worden. Helemaal weg zijn ze echter niet. Zo durft ze de trein niet in - 'af en toe best onhandig, als ik afspraken heb met leveranciers' - en ook aan een vliegreis moet ze niet denken. ,,Dat laatste vind ik vooral heel jammer, want ik zou dolgraag eens kijken in één van de fabrieken in India", vertelt ze. ,,We zijn daar nu bezig met een mooi nieuw project, ik wil graag zien hoe dat daar gaat, maar dat zit er niet in. Voorlopig niet, want ooit ga ik het doen. Daar geloof ik in."

Wereld verbeteren

Behalve dat ze als klein meisje al droomde van een eigen bedrijf, wilde Wieske altijd graag de wereld verbeteren. ,,Ook daar ben ik met Wiezewasjes mee bezig", vertelt ze. ,,Maandelijks bekijken we wat we hebben omgezet. Om te bepalen wat we kunnen investeren in de groei van het bedrijf, maar vooral om te bepalen wie we er verder mee kunnen helpen. Een goed doel, bedrijf, of duurzaam initiatief. Hoe geweldig is het dat als je bij ons sieraden koopt er kinderen in India naar school kunnen? Dat heb ik liever dan die nieuwe jas of mooie auto."

Tattoo

Haar liefde voor de natuur en het milieu is ook terug te zien in één van Wieske's tatoeages. ,,Een mantarog", zegt ze, terwijl ze haar arm omhoog houdt. ,,In een artikel las ik een tijdje geleden dat ze met uitsterven worden bedreigd, omdat ze in Azië geloven dat hun kieuwen een medicinale werking hebben. Van zo'n verhaal kan ik nou wakker liggen. Als mensen vragen naar mijn tattoo, vertel ik dat verhaal in de hoop dat ze zich bewuster worden. Alle beetjes helpen."

Toekomst

Hoe Wiezewasjes er over vijf jaar uit ziet? Dat vindt Wieske een moeilijke vraag. ,,Ik houd niet van te ver vooruit kijken. Ik zit altijd vol ideeën en mijn bedrijf blijft in beweging - binnenkort gaan we veganistische tasjes verkopen, er komt een biologisch thee-assortiment én een winkeltje in een andere stad zou ook heel leuk zijn -, maar de toekomst vastleggen: dat past niet bij mij. Je weet nooit hoe het loopt. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik nú gelukkig ben, dat mijn medewerkers lol hebben, en dat we de wereld een stukje mooier kunnen maken."

Ik zit altijd vol ideeën en mijn bedrijf blijft in beweging – binnenkort gaan we veganistische tasjes verkopen, er komt een biologisch thee-assortiment én een winkeltje in een andere stad zou ook heel leuk zijn

Wieske Volger, eigenaar Wiezewasjes