Actueel

Action-concurrent Kik aast op de panden van Blokker: ‘Gewacht op de klap’

Kledingwinkel Kik in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Kledingwinkel Kik in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Foto: Killian Lindenburg
Kledingwinkel Kik in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Foto: Killian Lindenburg
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wie de Kik in het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein binnenwandelt, wordt verwelkomd door een ontelbaar aantal ‘spullen’. Overal waar je kijkt, zie je rekken vol kleding in alle kleuren en maten en uitstallingen met vooral heel veel spullen. Van pannen tot hondenriemen. Van nepbloemen tot ondergoed. En van ramadan-decoratie tot houtsnippers. Bedenk het, en de discounter heeft het hangen. Voor een prikkie.

Tot voor kort sierde koopjeswinkel Kik, met een omzet van 2,8 miljard euro in 2024 en daarmee vergelijkbaar met winkelketen Mango (3 miljard in 2023), vooral winkelcentra en straten in het noordoosten van het land. Maar nu duikt de discounter óók op de ene na de andere plek op in de Randstad. De keten wil het hele land veroveren en heeft haar zinnen gezet op een fikse uitbreiding.

Dag Blokker, hallo Kik

Kik, één van de grootste Duitse winkelketens met zo’n vierduizend zaken in Europa, wil dit jaar minstens twintig nieuwe vestigingen openen in Nederland. En binnen vijf jaar moeten in totaal 125 nieuwe Kik-filialen opduiken, zegt David Philipoom, directeur van Kik Nederland in het AD. ,,We willen véél locaties, waardoor klanten niet ver hoeven te reizen.”

Lees verder onder de advertentie

En met het faillissement van Blokker kwamen er plots uitzonderlijk veel winkelpanden leeg. Iets waarvan Kik maar al te graag gebruik maakt, geeft directeur Philipoom toe. Maar de koopjesketen is niet de enige die interesse heeft in de panden. ,,Andere discounters zitten in hetzelfde vaarwater, die zijn ook geïnteresseerd in de panden van Blokker. Het gaat toch vaak om locaties waar weinig leegstand is en niet snel iets vrijkomt. Wibra is ons soms voor, of Kruidvat of Normal. Er is snelheid bij geboden. We zitten er met man en macht bovenop, maar we zien dus dat er nu veel discounters zijn met groeiplannen.”

‘Action is een concurrent, maar in tegenstelling tot die winkel verkopen wij ook kleding’, zegt directeur Philipoom ‘Action is een concurrent, maar in tegenstelling tot die winkel verkopen wij ook kleding’, zegt directeur Philipoom Foto: Killian Lindenburg
‘Action is een concurrent, maar in tegenstelling tot die winkel verkopen wij ook kleding’, zegt directeur Philipoom Foto: Killian Lindenburg

Wie door het Rotterdamse Kik-filiaal snuffelt, één van de zeventig huidige vestigingen in het land, struikelt nog net niet over de vele koopjes. Een bodywarmer kost je 9 euro, T-shirts mogen al vanaf 2,99 euro over de toonbank. Het is hard zoeken naar een item dat duurder is dan een tientje.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Franchisers zien kansen: ‘Als enige Blokker in de omgeving geef ik vol gas

De een z’n dood, de ander z’n brood

Dat past in de huidige tijdsgeest, zegt retailgoeroe Paul Moers. ,,Het lijkt wel alsof heel Nederland momenteel duikt op goedkoop en korting. Mensen zijn verslaafd aan discount en goedkoop: we gaan volop voor 2 halen, 1 betalen. Kijk ook maar naar het huidige succes van de ‘Actions’ en ‘Zeemans’ van het land. Kik is ook hartstikke groot aan het worden. Ze hebben echt gewacht op de klap van de markt. Blokker is weg, Kik gaat uitbouwen. De één z’n dood is hier letterlijk de ander z’n brood.”

Mensen zijn verslaafd aan discount en goedkoop

retailgoeroe Paul Moers

Moers ziet ‘steeds meer van dit soort formules’. ,,Dit is wel de zoveelste goedkope keten. De vraag is of we niet doorslaan.” Daar denkt Kik-directeur Philipoom duidelijk anders over. ,,We komen naar alle hoeken en gaten van het land”, zegt hij.

Lees verder onder de advertentie
De doelgroep van de discounter is vooral de klant die ‘minder te besteden heeft’. De doelgroep van de discounter is vooral de klant die ‘minder te besteden heeft’. Foto: Killian Lindenburg
De doelgroep van de discounter is vooral de klant die ‘minder te besteden heeft’. Foto: Killian Lindenburg

Voor nu is de doelgroep van de discounter vooral de klant die ‘minder te besteden heeft’, maar Philipoom hoopt op den duur ook modaal-verdieners te trekken. En hoe zit het dan met de moordende concurrentie? ,,Action is een concurrent, maar in tegenstelling tot die winkel verkopen wij ook kleding”, aldus de directeur. ,,Daar zijn wij echt sterk in. Zeeman en Wibra verkopen ook kleren in hetzelfde prijssegment, maar die trekken toch een andere klant. Wij zijn iets meer ‘modisch’. Toch kun je bij ons een hele outfit kopen voor dertig euro.” Bestverkopend is de dameskleding, zegt Philipoom. ,,Een modische blouse, T-shirts of jeans.”

Lees ook: Kookwinkel Cookinglife springt in gat Blokker na faillissement: ‘20 procent meer omzet’

Lees verder onder de advertentie

Succes discounters heeft consequenties voor duurzaamheid

Wordt het niet eens tijd dat kleding veel duurzamer wordt?, vraagt retailgoeroe Moers zich hardop af. ,,Dat discounts zo’n succes hebben, heeft wel consequenties”, stelt hij. Daar is Philipoom zich ook bewust van. ,,Wij kunnen goedkoop inkopen, omdat we héél groot inkopen. Alles komt per schip, want we hoeven niet per direct de nieuwste trends. Dat maakt dat wij de producten goedkoop kunnen aanbieden. Maar ook wij produceren onze kleding en spullen in landen waar de lonen lager liggen.”

Zeeman en Wibra verkopen ook kleren in hetzelfde prijssegment, maar die trekken toch een andere klant

David Philipoom Directeur Kik

Dit gebeurt wel onder streng toezicht, om ervoor te zorgen dat arbeiders onder veilige omstandigheden werken en correct betaald worden, zegt Philipoom. ,,KiK investeert ook in scholen in productielanden. We schreeuwen dat niet van de daken. Er is veel meer mogelijk, maar we nemen wel onze verantwoordelijkheid.”

De Kik-directeur wil dan ook absoluut niet ‘green washen’. ,,Natuurlijk is er betere kleding, daar betaal je dan ook voor. En het kan ook nog goedkoper, zoals bij Shein en Temu. Zo gaat het bij ons zeker niet.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Steeds meer outlets van webwinkel Shein duiken op: klopt dit wel?