Blog Maatregelen

Teruglezen: de persconferentie van 23 februari

Tot en met de dag na de persconferentie-Rutte op 23 februari volgen we via deze liveblog het laatste nieuws - geruchten en feiten - over de huidige en mogelijke nieuwe coronamaatregelen. Brancheorganisaties, ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven geven hier hun reactie.

DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN. ROND DE PERSCONFERENTIE VAN 8 MAART A.S. OPENEN WE OPNIEUW EEN LIVEBLOG.

Van onze redactie 22 februari 2021

Laatste update: 25 februari 2021 00:01

Persconferentie 23 februari rutte de jonge coronamaatregelen

Foto: ANP.

Lees ook: Dit vertelde Mark Rutte ons nog voor de persconferentie

Gezamenlijke motie PvdA, SP en Groen Links: schrap partnertoets

24 feb - 21.35u: PvdA, SP en GroenLinks hebben gezamenlijk een motie ingediend om de partnertoets te schrappen. PvdA kwam met nog een motie: een crisistoelage voor zelfstandigen en kleine ondernemers. Donderdagmiddag wordt hierover in de Tweede Kamer gestemd. Lees hier meer over de moties.

Beluister hier de podcast met PvdA-kamerlid Gijs van Dijk, ook over zelfstandigen en overheidsregelingen: Van Dijk (PvdA): 'Hardere grens vermenging werknemerschap-ondernemerschap'

ONL en INretail hebben gemengde gevoelens over hogere TVL

24 feb - 15.55 u: Ondernemers die vanwege de coronacrisis omzetverlies lijden, krijgen een hogere Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dat bericht bracht ANP vanmorgen naar buiten (zie update om 11.50 uur). Ondernemersorganisatie ONL en brancheorganisatie INretail zijn positief over de verhoging, maar plaatsen ook hun kanttekeningen. ,,Het overgrote deel van het mkb is hiermee geholpen. Maar voor de écht grote ketens, zijn deze bedragen nog steeds te weinig.''

Lees hier het hele artikel: Biesheuvel (ONL) over aangepaste TVL-regeling: 'Voor veel mkb-bedrijven grote stap voorwaarts'

Ook marktkooplieden spannen rechtszaak aan tegen de staat

24 feb - 14.59 u: Na Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn het nu de marktkooplieden die een rechtszaak tegen de staat aanspannen. Om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, mogen verkopers van non-foodartikelen hun waren nog altijd niet op de markt verkopen. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) zegt dat de marktkooplieden geen genoegen nemen met bovenstaande uitleg, meldt ANP.

Via de rechter eisen ze daarom dat de overheid haar beslissing beter beargumenteert. Volgens de belangenorganisatie helpt het onderscheid tussen verkopen van voedsel en andere producten op veel markten helemaal niet om het virus onder controle te krijgen.

VVD en CDA willen dat er meer gebeurt voor de horeca

24 feb - 12.41u: VVD en CDA willen dat het kabinet meer gaat doen voor de horeca. Ze willen dat er gekeken wordt of terrassen 'behoedzaam' geopend kunnen worden, zo meldt ANP. Met mooier weer op komst moet wel overwogen worden om richting 8 maart, wanneer er een nieuwe persconferentie over het coronavirus is, de terrassen te openen, zei Pieter Heerma (CDA). VVD'er Klaas Dijkhoff vindt ook dat moet worden gekeken naar het steunpakket voor de horecaondernemers. Ook D66'er Rob Jetten wil weten wanneer de terrassen weer open kunnen, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Geert Wilders van de PVV vindt de aangekondigde versoepelingen van het demissionaire kabinet te mager. Hij noemt het 'gerommel in de marge' en zegt dat het openen van de terrassen veilig kan, omdat de horeca daar protocollen voor heeft opgesteld.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en voorraadvergoeding gaat omhoog

24 feb - 11.50 u: Het kabinet verhoogt de maximumbedragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bedrijven met minder dan 250 werknemers kunnen nu maximaal 550.000 euro aan vaste lasten vergoed krijgen, in plaats van 330.000. Het maximumbedrag voor grote bedrijven gaat van 400.000 euro naar 600.00 euro per kwartaal. Het gaat om de eerste twee kwartalen van het jaar.

Lees hier meer over de verruimde steun: Kabinet verhoogt maximumvergoeding Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Willemsen (KHN): 'Deuren van horeca gaan open. Ik ga er niet toe oproepen maar keur het ook niet af'

24 feb - 08.15 u: Horeca. Het woord kwam tijdens de persconferentie zowaar niet of nauwelijks aan bod, laat staan eventuele verruiming van de coronamaatregelen voor deze zwaar getroffen branche.

Voor Koninklijke Horeca Nederland lijkt het slechts een kwestie van tijd te worden totdat horecazaken tegen de regels in weer opengaan voor gasten. ,,Het kan niet heel lang meer duren voordat mensen de deuren ondanks alles weer openen. Ik vrees dat ik dat niet kan tegenhouden”, schetst voorzitter Robèr Willemsen (op de foto hieronder) de situatie. ,,Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media.” Het zou onder andere gaan om ondernemers die volgende week of de week daarna hun terrassen zouden openen.

,,Wij hebben dat tot nu toe onder controle kunnen houden, want wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid”, voegt de KHN-voorzitter toe. ,,Ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af.” Lees via deze link het volledige artikel.

Vereniging Zelfstandigen Nederland na persconferentie: 'We missen visie'

23 feb - 21.35u: VZN-voorzitter Cristel van de Ven is er duidelijk over, na de persconferentie-Rutte. 'We missen visie. Het demissionair kabinet presenteert weliswaar versoepelingen, maar de argumenten achter hun keuzes zijn onduidelijk. Wat is de route naar herstel? Zelfstandigen die noch steeds noodgedwongen op hun handen moeten zitten, snakken naar duidelijkheid hieromtrent”.

Zolang er geen perspectief is op werk, zal het perspectief moeten komen uit betere steun op maat, stelt VZN. De zelfstandigenorganisatie blijft dan ook aandringen op afschaffing van de partnertoets bij de tozo voor zelfstandigen in nood. Lees hier de volledige reactie op de persconferentie.

Lees ook: Geen Van Dissel meer: het is nú tijd voor ondernemers-OMT

Biesheuvel (ONL): 'Er moet 100 procent steun komen'

ONL-oprichter Hans Biesheuvel reageert op de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge: ,,Het is goed nieuws dat er een aantal versoepelingen zijn aangekondigd, maar voor veel ondernemers is dit volstrekt onvoldoende. Het geld is op en ondernemers willen gewoon weer open. Er moet 100 procent steun komen of veel meer zicht op versoepelingen."

Lees ook: Videoboodschap schoenenretailer Anke Griffioen: 'Nu is het klaar. Er móet ander beleid komen'

INretail: 'Grote domper dat winkels langer dicht blijven'

23 feb - 21.28u: Brancheorganisatie INretail is ,,teleurgesteld" over het feit dat winkels per 3 maart niet open mogen. Winkelen op afspraak is volgende de retailclub onvoldoende. ,,De schade in de retail is ongekend groot en open winkels is de enige echte oplossing." INretail laat weten woensdagmorgen in gesprek te gaan met minister Bas van 't Wout van Economische Zaken over de mogelijkheid van het aangekondigde 'kopen op afspraak'.

Lees hier het complete artikel.

Lees ook: MKB-Nederland: 'Zonder integraal heropeningsplan is situatie ondernemers uitzichtloos’

‘Sekswerkers uitsluiten is ongefundeerd en vorm van discriminatie'

23 feb - 21.14u: Volgens woordvoerder Yvette Luhrs van het platform SekswerkExpertise is het "gênant" dat de sekswerkers niet aan de slag mogen, terwijl andere contactberoepen, zoals kappers en masseurs, per 3 maart wel weer mogen starten. Luhrs, die zich inzet voor de positieverbetering van sekswerkers, noemt het een “ongefundeerd besluit”. Zij vindt dat de branche door het kabinet expliciet wordt uitgesloten. Ze wijst erop dat in de seksbranche al voor de coronapandemie met heel strenge hygiënemaatregelen wordt gewerkt.

De branche heeft een eigen coronaprotocol, zegt Quirine Lengkeek de voorzitter van het platform. ,,1,5 meter afstand houden is niet mogelijk, maar dat geldt voor meer contactberoepen. Bovendien zien sekswerkers een stuk minder klanten op een dag dan de kapper, dus het risico is voor hen minder hoog."

Lees ook: Personeel Living For All houdt moed erin met parodie op Vakkenvuller van Simon

CBR begint 3 maart met inhalen van uitgestelde examens

23 feb - 21.10u: Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is "ontzettend blij" te kunnen beginnen met het wegwerken van de enorme achterstand in examens. Dinsdagavond maakte het kabinet bekend dat mensen in contactberoepen, onder wie de rijinstructeurs, vanaf 3 maart weer aan de slag mogen. Dat betekent dat kandidaten weer rijlessen kunnen volgen en praktijkexamen mogen doen. Bij het CBR is het nog onduidelijk of dat ook geldt voor theorie-examens.

Mensen van wie het examen is uitgesteld vanwege de lockdown, krijgen als eerste de mogelijkheid een nieuwe afspraak te maken. ,,Al gemaakte afspraken vanaf 3 maart gaan we niet verschuiven", aldus een woordvoerder van het CBR.

Lees ook: We gaan failliet... met 21 miljard op de bank

Blokker noemt winkelen op afspraak 'stapje in goede richting'

23 feb - 21.06u: Blokker vindt winkelen op afspraak een stap in de goede richting, maar wil het liefst weer normaal open. ,,We zijn blij dat we weer wat klanten mogen verwelkomen. Dit is misschien niet wat we hadden gehoopt, maar wel wat er nu kan, dus gaan we er zeker gebruik van maken", zegt een woordvoerster.

Hoe Blokker het winkelen op afspraak precies vorm gaat geven, weet de zegsvrouw nog niet. ,,We gaan daar de komende dagen mee aan de slag. Het kan ook per winkel verschillen."

KHN: 'Niet tegen te houden dat kroegen toch opengaan'

23 feb - 20.46u: Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen waarschuwt voor ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ nu de sector wederom niet is meegenomen in de eerste aangekondigde versoepelingen van het kabinet. In een reactie op de persconferentie van dinsdagavond zegt Willemsen: ,,Het kan niet heel lang meer duren voordat mensen de deuren ondanks alles weer openen. Ik vrees dat ik dat niet kan tegenhouden. Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media."

Het zou onder andere gaan om ondernemers die volgende week of de week daarna hun terrassen zouden openen. ,,Wij hebben dat tot nu toe onder controle kunnen houden, want wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid", voegt de KHN-voorzitter toe. ,,Ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af."

KHN kondigde eerder deze week een rechtszaak aan tegen de overheid, waarmee de branchevereniging opening van de sector wil afdwingen.

Lees ook: Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept de Staat voor de rechter

'We zijn er nog lang niet maar er is perspectief'

VIDEO 23 feb - 20.30u: Chef politiek bij het AD Hans van Soest, stipt in de video hieronder de meest opvallende punten van de persconferentie die Rutte en De Jonge dinsdagavond gaven kort nog eens aan:

MyChannels Video ID: 199536

'Laat Rutte 8 maart met een stappenplan komen zoals Boris Johnson'

23 feb - 20.28u: Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg zei in De Vooravond op NPO 1, aansluitend op de persconferentie te willen dat Rutte einedelijk eens met data komt: ,,Het taalgebruik is wollig. Hij blijft maar vaag. Wees eens concreter: Dit gaan we doen, mits...!"

Van Eerdenburg heeft in de ochtend overleg gehad met andere Europese festivaldirecteuren. Hier werd de agenda van de Britse premier Boris Johnson aangehaald, zei hij. ,,Iedereen was in die meeting verliefd op Boris, omdat hij gisteren een duidelijk stappenplan naar buiten bracht. Rutte kan die op de volgende persconferentie van 8 maart klaar hebben.”

Lees ook: Dit zijn de vier coronaregels voor 'winkelen-op-afspraak' vanaf 3 maart

HEMA teleurgesteld in winkelen op afspraak, gaat wel open

23 feb - 20.22u: De manier waarop het kabinet winkelen op afspraak mogelijk maakt is teleurstellend, vindt HEMA. Zo mogen er per verdieping van een winkel maar twee klanten naar binnen en dat maximaal zes keer per uur. ,,Als dit het is, twee mensen per tien minuten, dan hebben wij daar helemaal niets aan", aldus een woordvoerster. ,,Ook voor klanten is dit een tegenvaller."

Eerder gaf HEMA nog aan winkelen op afspraak toe te juichen en noemde de warenhuisketen het een verbetering ten opzichte van online bestellen en afhalen. Toen ging HEMA er nog vanuit dat er dan één klant per 20 vierkante meter in de winkel zou mogen zijn en dat die klanten dan wel een tijdslot zouden moeten boeken.

Ondanks de tegenvaller gaat HEMA waarschijnlijk wel gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden.

Kappers blij met bevestiging van heropening

23 feb - 20.19u: De kappers zijn blij dat ze de bevestiging hebben gekregen dat ze weer open mogen. ,,We hadden het natuurlijk al een beetje verwacht na de berichten van de afgelopen dagen, maar het is altijd fijn als het bevestigd wordt", aldus een woordvoerster van branchevereniging ANKO.

De sector is ook tevreden dat de opening met dezelfde maatregelen gepaard gaat als waar de kappers eerder mee werkten. ,,We hebben bewezen dat we daar veilig mee kunnen werken."

VNO-NCW en MKB-Nederland: Zonder heropeningsplan is situatie ondernemers uitzichtloos

23 feb - 19.57u: VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over de versoepelingen voor de contactberoepen en de winkels met ingang van 3 maart. Voor ondernemers in de andere sectoren die nog niet open mogen, is het een zware teleurstelling. 'We hadden juist over de volle breedte die stap naar voren willen maken. Nu is er toch weer onderscheid gemaakt naar sectoren en kunnen bijvoorbeeld de sportscholen en de horeca nog steeds niets.'

De ondernemersorganisaties verwachten van het kabinet dat er op 8 maart, het volgende beslismoment, dan wél een integraal heropeningsplan ligt. Daarin moeten dan de slimme ideeën uit de getroffen sectoren en de inzet van testcapaciteit zijn meegenomen, waardoor er méér sneller open kan en ondernemers ook duidelijkheid krijgen over wat wanneer mogelijk is. 'Een plan met perspectief is hard nodig, want de situatie is voor veel ondernemers nu uitzichtloos.' Lees hier het complete artikel.

Dit zijn de vier coronaregels voor 'winkelen-op-afspraak' vanaf 3 maart

23 feb - 19.42u: Het wordt weer mogelijk om beperkt te winkelen, maakte premier Rutte bekend tijdens de persconferentie. Vanaf 3 maart mag de detailhandel weer klanten ontvangen. Er is wel een hele reeks voorwaarden aan de verruiming verbonden.

Lees hier de belangrijkste regels voor winkelen op afspraak.

Lees ook: Geen Van Dissel meer: het is nú tijd voor ondernemers-OMT

Contactberoepen weer open, winkelen op afspraak bovenop click & collect

23 feb- 19.11u: De contactberoepen kunnen vanaf 3 maart weer de deuren openen. Niet alleen de kappers, maar ook de nagelstudio's, de rijscholen, de rijscholen. ,,We denken dat het openstellen van deze beroepen belangrijk is", zegt Rutte. ,,Natuurlijk voor de ondernemers, maar ook voor het welzijn van hun klanten.

Het derde punt: winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid op click and collect. ,,Concreet wordt het mogelijk om vanaf 3 maart weer klanten te ontvangen die zich van tevoren hebben aangemeld. Uiteraard geldt de mondkapjesplicht en de anderhalve meter. Hopelijk zorgt dit voor de kleine ondernemers voor iets meer lucht. Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen."

Er is wel een reeks voorwaarden aan de verruiming verbonden. Klanten moeten zich onder meer vier uur van tevoren hebben aangemeld.

Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich nog beter aan de basisregels houden, benadrukte Rutte. ,,Uw gedrag doet ertoe."

Als de cijfers over een paar weken weer door het dak gaan, zal er weer een aanscherping moeten volgen. ,,Natuurlijk willen we dat niet. We willen juist meer ruimte geven aan alle sectoren, ook aan de horeca en bioscopen."

Avondklok tot 15 maart, uitzondering bij verkiezingen voor stemmers en tellers

23 feb - 19.05u: De avondklok blijft tot 15 maart van kracht, iedereen moet tussen 21.00 en 04.30 uur binnen zijn. Ook mogen mensen nog steeds niet meer dan één persoon per dag thuis ontvangen. Op maandag 8 maart is er een nieuwe persconferentie waarin het kabinet een besluit neemt over de periode na 15 maart. Rutte: ,,Als de avondklok tijdens de verkiezingen geldt, is er een uitzondering voor stemmers en stemmentellers."

Rutte ,,We hopen een stap verder te gaan met de versoepelingen, maar het kan zijn dat het virus ons in de rug aanvalt en dat we een aantal verruimingen moeten terugdraaien. We denken dat het kan, maar het is een risico. We weten dat het Engelse virus een stuk besmettelijker is dan het klassieke virus. Dat zal het geleidelijk aan overnemen. Het is nog niet mogelijk om de avondklok te stoppen."

Rutte: Meer versoepelen dan volgens routekaart

23 feb - 18.14u Er moeten eerder versoepelingen van de coronamaatregelen komen dan nu is vastgelegd in de routekaart. Dat heeft VVD-lijsttrekker en minister-president Mark Rutte gezegd in gesprek met ONL voor Ondernemers. Ook ging hij in op vragen over de nijpende situatie waarin talloze ondernemers al maanden verkeren, want hoe moet het straks na de crisis, als winkels en horeca weer open mogen maar groothandels het geld niet meer hebben om deze sectoren te kunnen bevoorraden?

ONL pleit daarom voor het snel invoeren van een herstelplan. Zonder al te ver vooruit te willen lopen, beaamt Rutte dat opnieuw goed gekeken moet worden naar wat nodig is om die bedrijven na de crisis "een kickstart te kunnen geven". 'Waarbij we kijken naar hun schuldpositie en wat er nodig is aan maatregelen', aldus de premier. 'Ik denk dat we daar nu al over moeten gaan nadenken, en naar handelen.'

Bekijk het hele gesprek met premier Rutte terug op de website van ONL.

Avondklok verlengd tot 15 maart

23 feb - 16.31u De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel, melden ingewijden dinsdag. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment.

Premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dat volgens de ingewijden dinsdagavond bekendmaken tijdens de nieuwe persconferentie. De avondklok is sinds zaterdag 23 januari van kracht. Tussen 21.00 en 04.30 uur mag niemand zich zonder geldige reden op straat begeven.

Schoonheidsspecialisten 'opgelucht' dat ze weer open kunnen

23 feb - 16.20u Behalve de kappers mogen ook de schoonheidsspecialisten weer aan het werk. Voorzitter Jantine van 't Klooster van branchevereniging ANBOS noemt het een opluchting. ,,Het belangrijkste is dat mensen weer door kunnen en er weer perspectief is. Dit is zo'n last die van onze schouders valt."

Van 't Klooster hekelt wel de manier waarop ondernemers vooral via de media moeten horen of ze wel of niet open mogen. ,,De kappers wisten het vorige week al, maar wij zitten al de hele dag in onzekerheid. Het is een zeer gespannen periode in onze branche. Mensen begonnen echt de hoop te verliezen."

Kappers Safin en Lana leven van spaargeld kinderen: ‘Blij dat we weer mogen knippen’

23 feb - 16.10u Ze hebben een traantje weggepinkt toen ze hoorden dat ze na 2 maart zo goed als zeker weer mogen knippen. De kapsalon van Safin en Lana Mukhles staat op omvallen. ,,Al ons geld zit in de nieuwe kapsalon. We zijn het spaargeld van de kinderen aan het opmaken en onze voorraad aan het verkopen. Hopelijk gaan we het toch nog redden.”

Lees via deze link het interview met Safin en Lana.

Lees ook: Extra noodkreet uit de kappersbranche: 'Jaren nodig om schulden af te betalen'

'Meeste contactberoepen vanaf volgende week weer toegestaan'

23 feb - 16.00u Vanaf volgende week dinsdag 2 maart zijn alle contactberoepen, behalve sekswerk, weer toegestaan. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Volgens de ingewijden hebben de meest betrokken ministers hierover overeenstemming bereikt. De details zullen bekend worden gemaakt tijdes de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen.

Eerder kwam al naar buiten dat kappers weer aan het werk mogen en dat niet-essentiële winkels klanten op afspraak in de winkel mogen ontvangen. De avondklok blijft voorlopig in stand.

'Als we niet oppassen, worden kleinere bedrijven uit de markt gedrukt'

23 feb - 14.12u: 'Het baart me zorgen dat kleine bedrijven steeds meer in de verdrukking komen. In bepaalde gevallen gaat het om problemen die al langer speelden, maar door corona onder een vergrootglas liggen', schrijft Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, onder meer in zijn blog. 'Het behoeft geen betoog dat met name kleine bedrijven keihard worden geraakt door de coronacrisis. We moeten voorkomen dat zij van het speelveld verdwijnen en de grote steeds groter worden.'

Lees via deze link de blog van Jacco Vonhof.

Lees ook: Helpt dit actieplan mkb-ondernemers door de coronacrisis?

Strandtenthouders hopen op goedkeuring voor terrasbediening

23 feb - 14.03u De Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzee Strand (NSVN) hoopt dat premier Rutte tijdens de persconferentie bekend zal maken dat er op de terrassen weer bediend mag worden. De Strandtenthouders zijn volgens de vereniging klaar om weer open te gaan. Een woordvoerder stelt dat het “frustreert dat er nog niks kan”, en dat er juist "gekeken moet worden naar wat wel kan".

Het strandtentenseizoen start normaliter begin maart. NSVN zegt geen signalen te hebben ontvangen van strandtenthouders die ondanks de verplichte sluiting van de horeca toch willen opengaan. Dat zeggen sommige winkeliers wel te gaan doen, meldde winkeliersvereniging INretail eerder.

Rijschoolhouders bijeen voor proteststoet naar het Binnenhof

23 feb - 13.43u Bij een evenementenhal in Rijswijk zijn rijschoolhouders met zo’n honderd auto’s en een aantal motoren bijeen gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Ze roepen het kabinet op groen licht te geven voor een snelle herstart van de rijlessen.

Directeur Alexander Pechtold van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen sprak de rijschoolhouders toe om hen een hart onder de riem te steken, meldt het AD. De rijschoolhouders rijden naar het Binnenhof in Den Haag om aandacht te vragen voor hun branche.

Directeur Alexander Pechtold van het CBS spreekt de demonstrerende rijschoolhouders toe. Foto: ANP

FNV: Winkels willen personeel later dit jaar gratis laten overwerken

23 feb - 13.23u Vakbond FNV constateert dat grote winkelketens hun personeel tijdens de gedwongen sluitingsperiode min-uren opbouwen. Hierdoor moeten medewerkers later in het jaar, als de winkels weer open gaan, gratis overwerken. FNV vindt dat de rekening van de crisis zo onterecht bij de werknemers wordt neergelegd.

Medewerkers van Wibra hebben volgens de bond al protest aangetekend. FNV krijgt ook uit winkels van Blokker, Intratuin, Bristol en franchisevestigingen van HEMA veel meldingen hierover van medewerkers. De bond sprak mensen die veertig, vijftig of zestig werkuren missen en later gratis moeten inhalen. Tegelijkertijd vragen de ketens volgens FNV ook NOW-steun aan om loonkosten door de overheid terugbetaald te krijgen.

,,Winkelketens eten van twee walletjes", vindt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. ,,Dit deugt niet, dit is een groot misstand." Ze roept de politiek om in te grijpen en scherpere eisen te stellen aan de NOW-noodsteun aan grote winkelketens.

Winkeliers leven tussen hoop en vrees.

MyChannels Video ID: 199415

Hoekstra en Van ’t Woud: We hebben Herstel-NL niet gevraagd te stoppen

23 feb - 13.11u: Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Bas van 't Wout (Economische Zaken) ontkennen dat er druk is uitgeoefend op Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak een einde te maken aan de lockdown. De voorzitter van Herstel-NL liet eerder weten benaderd te zijn ‘door kringen rond het kabinet met het verzoek om de campagne van Herstel-NL tijdelijk te staken tot na de verkiezingen’. Hoekstra stelt dat hij vorige week met de actiegroep gesproken heeft, maar ontkent dat hij de club vroeg te stoppen met hun activiteiten. Van 't Wout zegt dat er volgens hem niet daarna nog met Herstel-NL is gesproken. Ook hij ontkent de groep te hebben verzocht haar campagne te staken.

Herstel-NL, bestaande uit onder meer artsen en wetenschappers, lanceerde vorige week een plan om ‘verdere schade aan de maatschappij helpen voorkomen’. Door de corona-aanpak meer te baseren op de ‘reële gevaren’ van het virus en gerichte bescherming van kwetsbare groepen zouden het onderwijs, de economie en het sociale leven snel weer kunnen opstarten.

Lees ook: 482 rechtszaken: ondernemers zonder overheidssteun klagen het rijk aan

Directeur De Ondernemer: 'Geen Van Dissel meer, het is nú tijd voor een ondernemers-MT'

23 feb - 11.06u: 'Laat de virologen lekker door hun microscopen naar beneden blijven kijken, maar laat anderen alvast door een verrekijker naar boven kijken: liefst ondernemers, want die zien andere dingen dan politici', schrijft Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer, in zijn blog.

'Mark Rutte stapt dus voortaan zondag op zijn fiets naar het Catshuis voor niet Hugo de Jonge en Jaap van Dissel, maar voor Frits van Eerd (Jumbo), Michiel Muller (Picnic) en gedreven mkb-ondernemers'. Lees hier de blog van Gerard van den Broek.

Kijk en luister mee naar onze talkshows, podcasts en blogs met politici, economen en ondernemers: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee

Steeds meer ondernemers luiden openlijk de noodbel: 'Het kan, het gáát zo niet verder'

23 feb - 10.00u: Openhartige, eerlijke video's op social media, stevige oproepen in de media; ook de mailbox bij De Ondernemer stroomt vol met de meest uiteenlopende ondernemersverhalen. Zoals die van Gerrit Jan en zijn vrouw van Intersport Luxen in Leeuwarden. ,,Als we straks te horen krijgen dat winkels nog een maand langer dicht moeten blijven, zit ik met bijna 800.000 euro aan winkelomzetschade”.

De persconferentie vanavond? Gerrit Jan zegt simpelweg geen verwachtingen meer te hebben. En ook geen vertrouwen. Na zoveel teleurstellingen is dat volledig verdwenen, verzekert hij. ,,Het doet echt pijn dat de mensen die wij als ondernemer zouden moeten vertrouwen, ons als een baksteen laten vallen. En het ergste is nog dat het kabinet net doet alsof het ons aan alle kanten helpt. Daar is niets van waar.”

Lees via deze link hun volledige verhaal.

Lees ook: D66-lijsttrekker Sigrid Kaag: 'Ik blijf pleiten voor een Maatschappelijk Economisch Team, naast het OMT'

'Rutte heeft zelf afspraak staan bij de kapper'

23 feb - 09.45u: De kans is inderdaad aanwezig dat de kappers weer opengaan, want demissionair premier Rutte heeft mogelijk een afspraak gemaakt bij zijn vaste kapper in Den Haag. Dat ontdekte de 538 Ochtendshow met Frank vanmorgen, die belde met Ruttes kapper.

Rutte komt volgende week zaterdag langs voor een knipbeurt. Wanneer de afspraak gemaakt is, wil de kapper desgevraagd niet vertellen.

FNV Mooi: niet alleen kappers weer open

23 feb - 08.50u: Vakbond FNV Mooi is tevreden over de mogelijke heropening van de kappers, maar vindt dat heropening ook voor nagelstylisten, pedicures, schoonheidsspecialisten en visagisten moet gelden. ,,Hun werksituatie verschilt niet met die van kappers", stelt voorzitter Marga Patijn in het AD.

FNV Mooi vindt dat het kabinet de keuze dan ook beter moet toelichten ,,Een deel van mijn achterban zegt nu: de kappers mogen open omdat ze het hardst gillen". Via deze link lees je een aantal reacties van kappers op de mogelijke heropening.

INretail bereid juridische stappen voor

23 feb - 08.15u:Koninklijke Horeca Nederland stapt naar de rechter, INretail bereid momenteel juridische stappen voor om de deuren van de winkels weer te kunnen openen. In het NOS Journaal vanmorgen stelde INretail-directeur Jan Meerman dat aan alle eisen is voldoen om verantwoord te kunnen openen, en dat niets nog in de weg staat dat ook snel te kunnen doen.

'Avondklok wordt verlengd'

23 feb - 08.05u: De avondklok wordt verlengd, met twee óf drie weken melden bronnen in Den Haag aan het AD. Complicerende factor is dat op 15, 16, en 17 maart de Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. De stembussen blijven dan tot 21.00 uur open, dus moet er een oplossing komen. Dat is ook noodzakelijk vanwege het tellen van de stemmen, dat daarna plaatsheeft.

Het kabinet zou een duidelijke volgorde hanteren bij het loslaten van maatregelen. Die was op rij: avondklok weg, scholen open, dan de rest. Het heropenen van hogescholen en universiteiten zou echter meer besmettingen opleveren dan het toestaan van contactberoepen.

Barbara Baarsma stapt uit Herstel-NL

22 feb - 23.10u: Barbara Baarsma, hoogleraar economie en directievoorzitter Rabobank-Amsterdam, stapt per direct uit Herstel-NL. De campagne van de actiegroep wordt mogelijk tijdelijk gestaakt, zegt voorzitter Robin Fransman. ‘Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij herstel-nl. Vanaf 23 februari 2021 ben ik niet langer bij herstel-nl betrokken’, schrijft Baarsma op LinkedIn.

Herstel-NL kwam met een plan om 'verdere schade aan de maatschappij te helpen voorkomen'. Door de corona-aanpak meer te baseren op de ‘reële gevaren’ van het virus en gerichte bescherming van kwetsbare groepen zouden het onderwijs, de economie en het sociale leven snel weer op kunnen starten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Ministerie EZ: 46.000 aanvragen TVL-regeling

22 feb - 21.30u: Het ministerie van EZ meldt dat in de eerste week na de openstelling van de regeling op 15 februari, er 46.000 aanvragen binnengekomen zijn. Daarvan zijn 19.000 aanvragen goedgekeurd, zo'n 160 miljoen euro.

Het aantal aanvragen is veel hoger dan het aantal aanvragen in de eerste week na de opening van de TVL-regeling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het om 26.000 aanvragen. Ondernemers kunnen nog tot 30 april een aanvraag doen.

Lees ook: Topeconomen Boot, Kleverlaan en Van Teeffelen over financiering in het mkb

Sigrid Kaag (D66) blijft pleiten voor economisch adviesteam naast OMT

22 feb - 17.35u: D66-lijsttrekker/demissionair minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag zegt bij het kabinet te blijven pleiten voor een Maatschappelijk Economisch Team (MET) dat advies geeft over de sociale en economische gevolgen van het coronabeleid. Kaag op de foto hieronder in de studio in het Ondernemershuis, vertelt dat in de podcastserie De Ondernemer Kiest, via deze link te beluisteren.

Koninklijke Horeca Nederland stapt naar de rechter

22 feb - 17.20u: Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen.

,,De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen”, klinkt het. De KHN start daarom een bodemprocedure én vraagt de rechter tegelijkertijd om spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te heropenen. Lees hier het volledige artikel.

Schoenenretailer Griffioen: 'Nu is het klaar. Er móet ander beleid komen'

22 feb - 16.45u: Schoenenretailer Anke Griffioen krijgt enorm veel reacties op haar video, dit weekend geplaatst op social media. Ze vertelt daarin openhartig wat de coronamaatregelen met haar als mens en ondernemer doen, en hoe ze over het huidige kabinet denkt. 'De winkels moeten vanaf 3 maart weer open. We zijn tot het gaatje gegaan door steeds maar weer offers te brengen, maar nu is het klaar. Er móet ander beleid komen.' Voor ons gesprek met Anke (op de foto hieronder) en natuurlijk haar video klik je op deze link.

Mediaspecialist Tonie Broekhuijsen vraagt zich onder meer af waarom de Tweede Kamer-verslagen niet melden welke politici tegen bijvoorbeeld de afschaffing van de partnertoets hebben gestemd. Ondernemers leveren, maar welke politici doen dat ook?

Kappers: 'Lichtpuntje, maar niet te vroeg juichen'

22 feb - 12.33u: Kappersbond Anko wordt overspoeld met reacties en vragen want er is er eindelijk zicht op de opening van de kapperszaken. Mogelijk maakt het kabinet dinsdag bekend dat ze vanaf 2 maart weer open mogen. De tendens is vooral nu 'lichtpuntje, maar niet te vroeg juichen'. Kapper Sonja uit Breda, die eerder de landelijke media haalde met haar openhartige verhaal op deze website en in het AD, 'is blij maar heeft haar twijfels'. Lees via deze link het complete artikel, met reactie van Kapper Sonja.

Lees ook: Topeconomen Boot, Kleverlaan en Van Teeffelen over financiering in het mkb

'Staatsgreep van een nieuwe generatie'

22 feb - 11.00u: MediaMonks-ceo Victor Knaap presenteert de dag voor de persconferentie het Digitale Deltaplan, de 'staatsgreep van een nieuwe generatie'. Politiek en overheid worden daarin stevig aangesproken op tal van gemiste kansen en gemaakte fouten, maar krijgen ook oplossingen aangedragen.

Aan deze 'staatsgreep' werkten niet alleen het bedrijfsleven mee, maar ook de politiek en wetenschap. Onder andere Prins Constantijn van Oranje, D66 kamerlid Kees Verhoeven, IT-ondernemer Jan Baan en Arnout Schuijff van Adyen. Samen met deze en andere experts wil Victor Knaap 'het bestaande systeem omver duwen'.

Zijn complete verhaal, incluis het Digitale Deltaplan, lees je via deze link.

Bekijk via deze link onze talkshow De Ondernemer Kiest: Tweede Kamerleden over rol banken coronacrisis: 'Ze hebben het laten afweten'

Dirk Beljaarts (KHN): 'Kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven'

22 feb - 08.00u: Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland noemt het feit dat de horeca door het kabinet opnieuw lijkt te worden overgeslagen in De Telegraaf: schandalig. ,,Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven."

Beljaarts verwijt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid 'een gebrek aan empathie', omdat hij bepaalde evenementen wel mogelijk zou willen maken onder voorbehoud van een strak testbeleid.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

INretail: winkelen op afspraak zo ruim mogelijk

22 feb - 08.00 u: Branchevereniging INretail noemt het mogelijke voornemen om winkelen op afspraak toe te staan 'een volgende stap, maar dan moet dat wel zo ruim mogelijk. Als het betekent dat er één klant per half uur binnen mag komen, kunnen winkeliers er niet zoveel mee,' aldus een woordvoerder. Hij wijst er op dat in verschillende Europese landen de winkels alweer open zijn.

Vorige week gaf voorzitter Jan Meerman van INretail al aan dat de winkels er al heel lang klaar voor zijn en dat het bij slagers en bakkers prima gaat om vier mensen tegelijk in de winkel te hebben. Voor grotere ketens stelt hij voor om het aantal klanten per vierkante meter weer in te voeren, zelfs als dat niet tien vierkante meter, maar twintig vierkante meter per klant zou zijn.

Lees hier de blog waarin Meerman op maatregelen reageert en pleit voor kwijtschelding van belasting.

Contactberoepen weer aan het werk?

22 feb - 07.30u: Bijna alle coronamaatregelen zullen worden verlengd tot na 2 maart, inclusief de avondklok, melden bronnen in Den Haag. Het formele besluit wordt dinsdagochtend door het kabinet genomen, maar er is wellicht goed nieuws voor contactberoepen, zoals kappers. Het kabinet zou overwegen hen weer toe te staan aan het werk te gaan, en dat onder uitdrukkelijke voorwaarden.

Lees via deze link ons eerdere interview met Kapper Sonja.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.