Nieuws Financiën

Zo absurd rijk was Pablo Escobar

Ooit begonnen als ordinaire dief van grafstenen, groeide Pablo Escobar uit tot één van de rijkste drugsbaronnen in de wereldgeschiedenis, met een vermogen van 30 miljard dollar. Netflix zendt sinds vorige maand de serie Narcos uit, gebaseerd op het leven van de in 1993 omgekomen 'Koning van de Cocaïne'. Tien voorbeelden van de exorbitante rijkdom van de man die zijn huis letterlijk warm stookte op bankbiljetten.

Bram de Vrind 12 november 2015

Pablo escobar 335

Escobar werd geboren als zoon van een arme Colombiaanse boer, maar was op zijn 35ste één van de rijkste mensen ter wereld. Ondanks zijn bescheiden afkomst, schopte hij het tot leider van het beruchte Medellín kartel, dat 80 procent van wereldwijde cocaïnehandel runde.

Vermogen

Vanwege de aard van zijn inkomsten is het moeilijk om te verifiëren hoe rijk 'El Patron' echt was, maar volgens schattingen had hij een vermogen van 30 miljard dollar, aldus Business Insider.

 • Mid jaren 80 bracht Escobars kartel naar schatting 420 miljoen dollar per week in het laatje, ofwel 22 miljard dollar op jaarbasis.
 • Escobar stond zeven jaar aan een stuk (van 1987 tot 1993) in de internationale miljardairlijst van Forbes. In 1989 was hij de zevende rijkste man ter wereld.
 • Einde jaren 80 beheerste hij 80 procent van de wereldwijde cocaïnehandel.
 • Escobars Medellín kartel smokkelde bijna 14 ton cocaïne per dag de Verenigde Staten binnen
 • In andere woorden: vier van de vijf Amerikaanse cocaïnegebruikers snoven coke uit de koker van 'El Patron'.
 • 'El Zar de la Cocaína' boekte 2,1 miljard dollar per jaar af op zijn drugswinsten, wegens probleempjes met de opslag van het geld. Er kwam zoveel cash binnen dat Escobar het moest opslaan bij boeren en in loodsen alvorens het werd witgewassen. Ongeveer 10 procent van het geld ging verloren wegens zaken als waterschade of omdat het werd aangevreten door ratten.
 • Nog een bijzondere kostenpost: Escobar en de zijnen gaven 2500 dollar per maand uit aan de inkoop van elastiekjes voor het bundelen en opbergen van al die stapels geld.
 • Toen de familie Escobar haar toevlucht had gezocht naar een schuilplek in de bergen bij Medellín, klaagde dochter Manuela dat ze het koud had. Vader Pablo had daar wel een oplossing voor: hij verwarmde de woning door een vuurtje te stoken, op 2 miljoen dollar aan bankbiljetten.
 • Escobar kreeg de bijnaam 'Robin Hood' wegens het uitdelen van grote sommen geld aan de armen. Hij bouwde huizen voor daklozen, liet zeventig voetbalvelden aanleggen en opende een dierentuin.
 • Net als veel van zijn trawanten ontkwam Pablo Escobar niet aan gevangenisstraf. Maar die zat hij dan wel uit in een luxueuze gevangenis, die hij zelf liet bouwen. Het verblijf was van alle gemakken voorzien en kreeg de bijnaam 'La Catedral'.

Bonusfeitje:

 • In 2015 ging Narcos in premiere. De serie gaat over het leven van Escobar. Inmiddels wordt er gewerkt aan een vierde seizoen en is het een wereldwijde hit.