Nieuws Financiën

Sta even stil en vier je succes

Lorraine Vesterink 14 december 2015

Succesmoetjevieren1065

Van de ondernemers stopt 40 procent binnen de eerste vijf jaar, al dan niet door een faillissement. Falen deze ondernemers of zetten zij een noodzakelijke stap op weg naar succes?

Lees ook:Wie niet kiest, verliestEen ondernemer vertelde mij dat hij pas in iemand gelooft als diegene een dieptepunt heeft gekend, zoals een faillissement. Als je na zo'n dieptepunt weet op te krabbelen, laat je zien dat je beschikt over passie en doorzettingsvermogen.

Zelf denk ik niet dat je per se diepe dalen hoeft te hebben doorkruist om van het succes te kunnen proeven. Ieder bewandelt daarin zijn eigen weg. Wat ik belangrijker vind, is dat je je successen viert, dat je niet continu je blik op je doelen gericht houdt, maar dat je regelmatig even stilstaat en geniet van wat je intussen allemaal al hebt bereikt.

DiscussieAls ik tijdens mijn lezingen vraag wat succes is, leidt dit bijna altijd tot discussie. Voor de een betekent succes een hoge winst en een dure auto; de ander neemt genoegen met het bereiken van het break-evenpunt. Ikzelf vind het veel waard als je kunt doen wat je leuk vindt, dat je je natuurlijke talent inzet en je waarde toevoegt aan het leven van anderen. Zorg in elk geval voor voldoende rust en continuïteit in je inkomstenstroom om te kunnen blijven doen waar je blij van wordt.

OndernemerswedstrijdHoe je succes ook definieert, het gaat erom dat je je overwinningen viert. Elke stap richting succes is het vieren waard. Bovendien kan het vieren van een nog te behalen overwinning ervoor zorgen dat je die overwinning daadwerkelijk behaalt. Zo vertelde een van mijn klanten, een top-mkb'er, dat ze voor de tweede keer had meegedaan aan een belangrijke ondernemerswedstrijd. De eerste keer had ze verloren en - misschien wel het ergste - ze had er niet van genoten. Ze was te gretig geweest. Het jaar erop won ze de wedstrijd wel. Het geheim: loslaten. Dat betekent niet dat ze er niet keihard voor had gewerkt. Integendeel. Van de nominatie had ze een groot feest gemaakt, waardoor haar klanten dachten dat ze al had gewonnen. De overwinning leverde haar veel extra naamsbekendheid op en 22.000 views op Facebook. Haar ervaring: als alles klopt, gaat het gebeuren.

Als je iets te graag wilt, lukt het juist niet. Vergelijk het met een dreinend kind in de supermarkt; meestal krijgt het juist niet zijn zin. Uiteraard is het voor het bereiken van je doelen van belang dat je ze helder voor ogen hebt, dat je ze visualiseert en communiceert en ervoor gaat. Maar laat ze vervolgens los. Werkelijk los.

Met de feestdagen voor de deur hebben we vaak goede voornemens. Ik stel voor die goede voornemens voorlopig in de koelkast te zetten. Voornemens kunnen goed werken, maar vier eerst je overwinningen van het afgelopen jaar. Sta stil bij alles wat je al wel hebt. Dat levert een prachtig reflectiemoment op - de periode tussen kerst en oud en nieuw leent zich hier uitstekend voor. Vier je successen met je vrienden en je familie die je hebben gesteund. Bedank ze met persoonlijke cadeaus voor hun bijdrage aan jouw succes. Deel je overwinningen, zodat je anderen kunt inspireren hun eigen weg naar succes te vinden, al dan niet door diepe dalen en over hoge bergtoppen heen. Vanuit haar bedrijf De Unieke Ondernemer begeleidt Lorraine Vesterink ondernemers bij vragen over bijvoorbeeld visie en financiering. Ze heeft negen boeken voor ondernemers geschreven.