Wat drijft zelfstandig ondernemers? Hoe ziet een typische werkdag eruit? Welke uitdagingen komen ze tegen? In De Ondernemer-serie ‘6 zzp’ers, 60 dagen’ volgen we inspirerende zzp’ers, elk met hun eigen verhaal, vakgebied en ambitie.
Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er ongeveer 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland van wie het zzp-schap de belangrijkste bron van inkomsten is. Tel je daar het aantal zzp’ers bij op voor wie het werk een leuke bijverdienste is, dan kom je in de buurt van de twee miljoen. Dat betekent in sommige sectoren niet alleen veel concurrentie, waarbij opdrachtgevers het maar moeten kunnen inschatten hoe goed iemand in zijn of haar werk is. Meestal blijkt dat tijdens de uitvoering van de opdracht zelf, waarbij het vaak om twee elementen draait die ervoor zorgen dat jij als zzp’er boven de rest uitsteekt: de juiste expertise in huis hebben en altijd de best mogelijke service leveren. Hoe pakken deze zzp’ers dit aan?
Als startende zzp’er in maatschappelijk werk investeer ik in zakelijke vaardigheden
Masja de Vogel
Masja de Vogel is zelfstandig coach en maatschappelijk werker. ,,Mijn kracht ligt in mijn jarenlange ervaring in begeleiding en coaching, gecombineerd met een frisse ondernemersgeest. Ik combineer praktische ondersteuning met technieken zoals hypnose en transformatief coachen, wat cliënten helpt om mentale en emotionele doorbraken te ervaren. Daarbij staat heldere en empathische communicatie centraal, omdat dit zorgt voor vertrouwen en een sterke samenwerking. Als startende zzp’er in maatschappelijk werk investeer ik in zakelijke vaardigheden, zoals financiële planning en strategische groei, én in het ontwikkelen van nieuwe diensten zoals online begeleiding. Mijn aanpak combineert persoonlijke groei, praktische ondersteuning en een zakelijke focus, wat duurzame resultaten oplevert voor zowel mijn cliënten als mijn bedrijf.”
LEES OOK de expertblog van Cristel van de Ven, voorzitter van VZN: ‘Vrees niet voor handhaving zzp-wet over schijnzelfstandigheid’
‘Als ik iets beloof, wil ik er 100 procent zeker van zijn dat ik mijn belofte waar kan maken’
Jeanne Melchels is illustrator, grafisch ontwerper en animatiemaker. ,,Goede kwaliteit leveren betekent voor mij dat de ontwerpen en illustraties die ik maak, het communicatiedoel van de opdrachtgever helpen realiseren en dat ze aansprekend zijn voor hun doelgroep. Concreet betekent dit openstaan voor, en verdiepen in, heel diverse vakgebieden: van de wereld van de energietransitie, duurzame businessmodellen en true pricing, tot patiëntparticipatie of complexe regelgeving van de bijstand. Een goede service betekent voor mij dat een opdrachtgever blind moet kunnen vertrouwen op de planning. Als ik iets beloof, wil ik er 100 procent zeker van zijn dat ik mijn belofte waar kan maken binnen de afgesproken tijd én met een goede kwaliteit.”
Verschillen tussen dertien-in-een-dozijn zzp’er en een echte vakman of -vrouw
Als zzp’er wil je in de regel niet alleen een goede boterham verdienen, maar vast ook trots kunnen zijn op je werk. Wat is nou hét verschil tussen een dertien-in-een-dozijn zzp’er en een echte vakman of -vrouw? Peter van Mil is ICT-softwareontwikkelaar. ,,Een echte vakman of vakvrouw onderscheidt zich vooral door het vermogen om zelfstandig een project te runnen en zo voor opdrachtgevers het verschil te maken. De software die ik lever is in verreweg de meeste gevallen maatwerk en behoorlijk bedrijfskritisch. Dan past een houding van ‘garantie tot de deur’ totaal niet. Mijn loyaliteit gaat hierin best ver. Een impresariaat heeft 33 jaar op mijn software gedraaid en ze hebben er niet één dag uitgelegen. Als je zoiets kunt opbouwen en leveren, dan is dat iets waar je trots op kunt zijn.”
ZZP en verantwoordelijkheidsgevoel
Wilma van Beesten is technisch merchandiser en sluit zich aan bij de woorden van Peter. “Een dertien-in-een-dozijn zzp’er komt meestal totaal onvoorbereid aanzetten, doet de klus en is weer weg. Een echte vakman of -vrouw onderscheidt zich door het stapje extra dat ze bereid zijn om te leveren. Het draait naar mijn mening immers ook om het verantwoordelijkheidsgevoel, dat je een klus echt per se goed wilt afronden. Om dit niet alleen vandaag maar ook morgen te kunnen blijven leveren, is het wel van belang dat je zelf ook bijblijft. Zo volg ik regelmatig cursussen en zorg ik ervoor dat mijn gereedschap up-to-date is. Ik pak daarnaast ook graag zoveel mogelijk nieuwe dingen op, vooral omdat je overal weer wat van leert.”
Als zzp’er het verschil maken: hoe dan?
Wilma snijdt met het volgen van cursussen en het op de hoogte blijven van wat er in de markt speelt een goed thema aan. Zeker in technische sectoren verandert het werk momenteel snel en dan moet je als vakbroeder- of -zuster wel zorgen dat je bij kunt blijven met de nieuwste technieken of werkwijzen. Hoe pakken deze twee technisch ingestelde zelfstandigen, John en Arno, dit aan?
Arno Verwegen is laserscan-expert en volgt net als Wilma regelmatig trainingen om zijn skills op peil te houden. “Ik volg diverse trainingen, maar nog belangrijker voor mij is het overleg dat ik regelmatig heb met collega’s, zowel in real-life als op diverse fora. Daar leer je, naar mijn persoonlijke mening, nog meer van dan van een cursus. Ik ben aangesloten bij een groep die een standaard creëert voor het opleveren van data in onze relatief nieuwe markt. Daarnaast speel ik ook met het idee om een beurs te initiëren puur op het gebied van laserscanning en digitale informatie-inwinning. Ik verwacht hier een enorme kruisbestuiving in kennis van.”
LEES OOK - hoe bepaal je als zzp’er een uurtarief?
John van Krieken
John van Krieken is smarthome-expert en elektrotechnicus en heeft zijn vakgebied de voorbije 36 jaar behoorlijk zien veranderen. ,,Toen ik begon met werken in 1988 bestonden de termen smarthome en domotica nog niet, maar ik was al wel in die sector actief. Vanuit intrinsieke motivatie blijf ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe smarthome-producten en zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste technieken, ook privé. Zo heb ik thuis al een paar jaar een slimme lader voor mijn elektrische auto en bus die laadt op basis van overtollige zonnestroom. Dat systeem is uitgebreid met een thuisbatterij en een apparaat dat onze warmwaterboiler slim opwarmt wanneer er een overschot aan zonnestroom is. Dit alles om de zelfconsumptie van zonnestroom te verhogen en het terugleveren zoveel mogelijk te beperken. Ik zie hier een nieuwe markt voor ontstaan als het salderen van zonnestroom definitief wordt afgeschaft.”
Wat drijft zelfstandig ondernemers? Hoe ziet een typische werkdag eruit? Welke uitdagingen komen ze tegen? In De Ondernemer-serie ‘6 zzp’ers, 60 dagen’ volgen we inspirerende zzp’ers, elk met hun eigen verhaal, vakgebied en ambitie.