Nieuws Belasting

750.000 zzp’ers missen straks belastinggeld opgebouwd pensioen

Het voorstel van staatssecretaris Menno Snel om vanaf 2022 beleggers zwaarder te belasten, gaat ook de zzp’er aan die zelf zijn vermogen opbouwt voor later. BrightPensioen onderzocht dat 750.000 zzp’ers niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden.

Toine Damo 23 oktober 2019

Pensioen opbouw 1

De vermogensrendementsheffing wordt opnieuw aangepast. Doel? Het moet eerlijker. Spaarders zijn blij met de nieuwe plannen. Maar door een onderscheid te maken tussen spaargeld en belegd geld, zijn beleggers minder enthousiast. De zzp’ers die zelf pensioenvermogen opbouwen voor later via Box 3, worden hiermee benadeeld. Zij worden in dit voorstel ook aangezien voor beleggers. Voor beleggingen en bezittingen met een waarde van meer dan 30.846 euro rekent de overheid een gemiddeld rendement van 5,33 procent. Dat bedrag wordt vervolgens belast tegen 33 procent die in Box 3 van toepassing is.

Spaargeld tot ongeveer 440.000 euro wordt niet meer belast vanaf 2022. Zodoende krijgt spaargeld een aparte categorie in Box 3 van de inkomstenbelasting.

Pijler 3, Box 1

,,Box 3 is ook niet bedoeld voor pensioen,’’ zegt Sjaak Zonneveld van BrightPensioen. ,,Hiervoor geldt Pijler 3 van ons pensioenstelsel. Zo valt het opgebouwde vermogen bedoeld voor pensioen keurig onbelast in Box 1. Bovendien geldt er nog een tweede belastingvoordeel: je mag het opgebouwde vermogen tot een bepaalde hoogte aftrekken van de inkomstenbelasting. Die twee factoren maken sparen voor pensioen via Pijler 3 in Box 1 al gauw twee keer zo interessant dan Box 3.’’

1,2 miljard euro

,,Het probleem is dat de mensen die zelf hun pensioen moeten opbouwen, zoals zzp’ers, niet op de hoogte zijn van deze belastingregelgeving,'' zegt Zonneveld. Dat bleek uit onderzoek dat BrightPensioen liet uitvoeren door bureau GfK. ,,Zo'n 750.000 zzp’ers zijn niet op de hoogte. En 90 procent van de ondervraagden die er wel bekend mee is, onderschat het belastingvoordeel. BrightPensioen berekende dat de zzp’ers in totaal een bedrag van 1,2 miljard euro laten liggen als ze geen gebruikmaken van de aangiftemogelijkheden.''

Per abuis maakten we eerder melding dat het zou gaan om een totaal van 1,2 miljoen zzp'ers.